IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия завършиха без единна посока, фокусирайки се върху Австралия и лихвите

Книжата на листнатите в Китай електромобилни компании поевтиняха, след като цената на акциите на Tesla се понижи с 6 на сто в понеделник

11:52 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията без единна посока, след като централната банка на Австралия реши да запази без промяна основната си лихва на ниво от 3,6%, прекъсвайки серията от 10 поредни увеличения. На фона на този ход местната валута поевтиня спрямо щатския долар, съобщава CNBC.

Австралийският бенчмарк ASX 200 напредна с 0,18% до 7236 пункта.

Преди решението на Австралийската централна банка пазарите залагаха на пауза, а анализаторите бяха разделени за това дали регулаторът ще повиши отново лихвите предвид все още високото ниво на инфлацията.

„Бордът взе решението да задържи основните лихви без промяна, за да осигури допълнително време да оцени влиянието на увеличението на лихвите досега и икономическите перспективи“, заяви гуверньорът Филип Лоу.

В Япония показателят Nikkei 225 отчете ръст от 0,35% до 28 287,42 пункта. Индексът Topix напредна с 0,25 на сто до 2022,76 пункта.

Южнокорейският измерител Kospi записа повишение от 0,33% до 2480,51 пункта.

Континенталният китайски бенчмарк Shanghai Composite се покачи с 0,49 на сто до 3312,56 пункта. Индексът Shenzhen отчете спад от 0,25% до 11 859,48 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 0,54% до 20 299,85 пункта.

Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 4 април. Основните щатски борсови индекси в началото на сесията на 4 април.

Книжата на листнатите в Китай електромобилни компании поевтиняха, след като цената на акциите на Tesla се понижи с 6 на сто в понеделник. Книжата на Nio, Xpeng и Li Auto поевтиняват съответно с 8,18%, 5,07% и 3,28 на сто.

Отново в Австралия, главният прокурор Марк Драйфус заяви, че китайската платформа за кратки видеа TikTok е блокирана на правителствените устройства.

„След като получих съвет от агенциите за разузнаване и сигурност, днес упълномощих секретаря на службата на главния прокурор да издаде задължителна заповед съгласно Рамката за защитна политика за сигурност за забрана на приложението TikTok на устройства, издадени от отдели и агенции на Британската общност“, посочва Драйфус.

Това решение е предхождано от подобни мерки, предприети от САЩ, които бяха последвани от Великобритания и Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още