IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се повиши с повече от 300 пункта, но Nasdaq не успя да изплува на зелено

Wall Street показва известна устойчивост, докато инвеститорите следят случващото се след решението на ОПЕК+

23:24 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави повече от 300 пункта в рамките на борсовата сесия, докато Wall Street показва устойчивост на фона на намаляването на добива на петрол от ОПЕК+, което заплашва да ускори инфлацията и разпалва страховете от рецесия, пише CNBC.

Индексите в САЩ обаче не успяха да намерят единна посока. Dow нарасна с 327 пункта, или 0,98%, приключвайки деня на ниво от 33 601,15 пункта. Широкият индекс S&P 500 се изкачи с 0,37% до 4124,51 пункта, но технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,27 на сто до 12 189,45 пункта.

S&P 500 и Dow се озоваха на зелено за четвърта поредна сесия.

Перспективата за по-високи цени на петрола може да донесе допълнително безпокойство на Wall Street, докато съкращаването на добива се случва, твърди енергийният стратег на Morningstar Стивън Елис.

„Действителното намаление не беше такава изненада, като се има предвид голямото увеличение на глобалните запаси и опасенията от рецесия, вероятно засилени от неотдавнашните банкови проблеми“, посочва Елис. „По-високите цени на петрола вероятно ще донесат лек ръст на инфлацията, което ще има допълнителен негативен ефект върху икономиката“.

Но Wall Street се отърси от скорошните събития и добавя към скорошната серия от ръстове. И трите основни индекса записаха повишения през първото тримесечие, въпреки драмите в банковия сектор, подчертани от колапса на Silicon Valley Bank през март. Nasdaq Composite се оказа лидер през тримесечието с ръст от 16,8 на сто, докато S&P 500 се повиши със 7% през първите три месеца на годината. Това беше второто му поредно успешно тримесечие. Dow Jones изостана, но все пак успя да се изкачи с 0,4%.

Фондът Energy Select Sector SPDR (XLE), който проследява енергийния сектор в S&P 500, нарасна с повече от 4%. Marathon Oil и Halliburton бяха сред най-добре представилите се днес, нараствайки съответно с 9,9% и 7,7% на борсата.

И все пак скорошното рали може да не продължи дълго, предвид силните макроикономически фактори, твърди старши пазарният анализатор на OANDA Ед Моя.

„Настоящият макропейзаж не е благоприятен за значително рали на фондовия пазар. Икономиката се насочва към рецесия, тъй като възможностите на потребителите очевидно отслабват, кредитирането е на път да се влоши, несигурността за енергийните разходи ще остане висока за известно време, а паричната политика най-сетне е рестриктивна и е на път да нанесе удар на части от икономиката“, посочва Моя.

Първата седмица от новото тримесечие е по-кратка за Wall Street, тъй като в петък борсите няма да работят заради Разпети петък. Въпреки това се очакват ключови икономически данни, включително за заетостта и новооткритите работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още