IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси се оцветиха в червено заради решението на ОПЕК+

Stoxx 600 завърши сесията в първия ден от седмицата с 0,1% понижение

19:43 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси приключиха търговията в първия ден от седмицата с понижения, след като петролните пазари бяха на фокус заради изненадващото съкращаване на производството от ОПЕК+, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,1% надолу, след като през следобедните часове беше без съществени изменения.

Европейски борси, 03.04.2023 г. Европейски борси, 03.04.2023 г.

Петролният и газовият сектор записа 0,4% ръст, след като фючърсите върху международния бенчмарк Брент и тези върху американския сорт WTI поеха нагоре. Това се случи, след като ОПЕК+ реши да ограничи глобалния добив на петрол с допълнителни 1,16 млн. барела на ден до края на 2023 г.  

Банките също се озоваха на зелено, като приключиха деня с 0,6% ръст, тъй като пазарите изглежда се опитват да се отърсят от турбулентното първо тримесечие.

Въпреки това всички останали сектори се оказаха на червено. Този за финансови услуги записа 1,4% понижение, а този на миннодобивните компании – с 1,3%.

По-рано днес пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията предимно с повишения. От своя страна, американските борси започнаха деня с понижения, докато инвеститорите претеглят новините за движението на цените на петрола и какво могат да означават те за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 03.04.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още