IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свидетели сме на най-голямата финансова репресия в историята

Системният въпрос е как виждаме нашите финансови институции в това гигантско ребалансиране за трилиони долари

16:52 | 05.04.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изправени пред изблик на банкови кризи, е изкушаващо да обявим, че нещата са неизменни. Няма нищо по-неизбежно от смъртта, данъците и банковите фалити.

Но какво да кажем за спасяванията? Публично субсидираното поглъщане на Credit Suisse от UBS и своевременното удължаване на депозитната гаранция към всички вложители на фалиралата американска банка SVB са най-новите в скорошна серия от подобни действия. Те сочат, че сме навлезли в нова ера, в която цялостното ликвидиране на финансовите балони е политически немислимо и така моралният риск и счетоводните зомби баланси се трупат, пише колумнистът на Financial Times Адъм Тууз, който е историк.

И двете интерпретации са правдоподобни на пръв поглед. Съберете ги заедно и имате визия за все по-големи баланси, неизбежна криза и не по-малко неизбежно спасяване, отваряйки пътя към още по-големи ливъридж и риск.

Но съсредоточавайки се върху морала на лошите банкови мениджъри и слабия надзор, те характеризират погрешно драмата, през която преминаваме.

Това, което определя сегашния ни момент, не е нито фалитът на банките, нито сравнително скромните спасявания, а удивителната макрофинансова промяна в периода 2020-23 г. Тя започна с мегаколичественото облекчаване в отговор на наистина безпрецедентния шок от строгите ограничения заради Covid-19. Комбинацията от стимули, смущения във веригата за доставки и войната на Владимир Путин в Украйна отприщи най-големия скок на инфлацията от половин век, който беше посрещнат не с облекчаване на паричната политика, а с най-всеобхватното монетарно затягане от началото на ерата на фиатните пари.

Това не е случай на „неизменност на нещата“, а на поликриза. Нямаше да сме в такава ситуация, ако не беше пандемията. И реакцията на централните банки също е нова. Те правят каквото е необходимо, за да предотвратят заразяването вследствие на колапса на SVB, но по отношение на лихвите се придържат към своята политика.

От началото на 2022 г., изправен пред пазарен срив, Федералният резерв показа решителност, която малко хора му приписваха. Председателят на Фед Джей Пауъл дори намекна, че една или две кризи може да помогнат за отслабването на икономиката. Разбира се, онези, които разчитат на Фед да успокои болката им от огромните загуби по портфейли от облигации, претърпяха сблъсък с реалността.

Ограничаването на последиците от събитията около SVB и Credit Suisse наистина включва някакъв елемент на публична субсидия, но тези трансфери са малки в сравнение с изместването на баланси за трилиони долари от инвеститорите в облигации към емитентите им, предизвикано от натрупването на инфлационни и лихвени повишения след Covid.

Както посочи Дейвид Бекуърт от аналитичния център Mercatus Center, в САЩ съотношението на публичния дълг към брутния вътрешен продукт е спаднало с повече от 20 процентни пункта от своя пандемичен пик. Тази грандиозна промяна в баланса между длъжници и кредитори се случва в резултат на три сили: възстановяването на реалния БВП след шока от Covid, покачването на цените и заплатите, което надува номиналния БВП, и низходящата преоценка на облигациите в резултат на по-високите лихви.

Само преди две години, през 2021 г., все още се тревожехме как ще се справим с непреодолимите нива на дълг в свят на трайна стагнация и хронично ниска инфлация. Сега номиналният БВП на затъналата в дългове Италия се увеличава толкова бързо, че към третото тримесечие на 2022 г. нейното съотношение дълг/БВП спадна на годишна база с почти 7 процента. Въпреки че никой не иска да бъде възприеман като празнуващ инфлационната вълна, ние тихомълком преживяваме един от най-драматичните и мощни епизоди на финансова репресия (намаляване на дълговете чрез инфлация – бел. прев.) в историята.

Ето какво се крие зад трилионите долари нереализирани загуби в балансите на финансовите институции по света. Цифрата би била още по-голяма, ако не беше фактът, че централните банки, благодарение на количественото облекчаване, също са големи притежатели на държавен дълг и по този начин споделят загубите на хартия. Отвъд разказа за небрежните банки и щастливите от спасяването регулатори, наистина системният въпрос е как виждаме нашите финансови институции в това гигантско ребалансиране за трилиони долари. Това ще определи този исторически епизод.

Въпреки че длъжниците печелят от инфлацията и преоценката на дълговете, те трябва да се подготвят за нарастващите разходи за обслужване на дълговете. Тези, които не удължиха матуритета на задълженията си в ерата на ниските лихви, сега са изправени пред лихвена пропаст.

Но ако успеем да се нагодим към по-високото обслужване на дълга и да избегнем поредица от банкови кризи, еднократният шок за нивото на цените отваря неочаквано фискално пространство. Трябва да го използваме разумно. Имаме нужда от публични инвестиции, за да избягаме от реактивния цикъл, в който сме хванати, и да започнем да предвиждаме предизвикателствата на поликризата, независимо дали в общественото здравеопазване, изменението на климата или дестабилизиращата геополитика.

Трябва също така да предоставим облекчение на онази част от обществото, която е най-малко подготвена да се справи с тези финансово турбулентни времена. Тези в долната половина на разпределението по доходи и богатство са странични наблюдатели в голямото изменение на балансите. Те притежават малко финансови активи, ако изобщо имат някакви, и плащат сравнително малко данъци. Те преживяха драмата на Covid и последиците от нея като шок за работните места и криза с издръжката на живота. За разлика от облигационерите или инвеститорите, техните интереси не се представляват от лобисти. Техните домакинства не са твърде големи, за да фалират.

Но ако тези, които управляват системата, си въобразяват, че те могат да бъдат игнорирани, че не са системно важни, то тези елити не трябва да се изненадват от стачните вълни и обществената реакция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: ratten ... гледам търсиш внимание , khao това , khao онова , я khao тук , я khao там ... фръцкаш се кат тинейджърка напролет с новите си къси панталонки ега те забележат и се закачат ... палавник си ... ама май си сбъркал сайта с такъв за запознаства ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
ааа не, кухао и тук ли се е изходил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
hob6
преди 1 година
До: khaoНе Нато,Феодало-социализма и страха от реалноста на ЕССР-ките управленци ,е в дъното на това което става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
90те години Иво Прокопиев се моли като ученичка на ген. Любен Гоцев: - Другарю Гоцев, може ли да ми отделите 5 минутки. Толкова за репресиите и репресираните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 34
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ууу, тая статия е идеална за теб..пълна е с грешни предположения и изводи и има мегдан да се упражняваш в съчиненията колкото искаш... даже съм сигурен че може и нато да ги изкараш виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
*Имаме нужда от публични инвестиции, за да избягаме от реактивния цикъл, в който сме хванати, и да започнем да предвиждаме предизвикателствата на поликризата, независимо дали в общественото здравеопазване, изменението на климата или дестабилизиращата геополитика.* - Всичко това може да се изчисти от объркващото многословие и да се каже по ясен и разбираем начин: *Нуждаем се от държавна централно-планова икономика*. Има и признаци, че се работи в тази посока. Но защо някак си прикрито?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още