IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поколението Z, миймове, цифрова революция: Модерните стратегии за ETF, които не успяха

Много от новите, нишови фондове са с активи под 30 млн. долара и отрицателна възвръщаемост от самото начало, което ги поставя в риск от затваряне

10:53 | 08.04.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

От мийм акции до крипто тематични продукти – засилва се тенденцията за закриване на борсово търгувани фондове (ETF) в едни от най-модерните области на индустрията за 6,8 трлн. долара.

Тематичните ETF, които стартираха, за да се насочат към най-нашумелите пазарни теми от последните две години, се затварят с бързи темпове, тъй като нарастващите лихвени проценти влошават представянето им, пише Bloomberg. Това кара инвеститорите да търсят по-безопасни активи.

Тези нишови стратегии сега все повече изглеждат като мода. Много от тях имат активи под 30 млн. долара и отрицателна възвръщаемост от самото начало, което ги поставя в риск от затваряне, според данни на Bloomberg Intelligence.

Много от тях са заложили на технологични акции с надути оценки, които понесоха тежестта на затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ и последващото отдръпване на интереса на купувачите.

На този фон фондове като Generation Z ETF, Defiance Digital Revolution ETF и Roundhill MEME ETF станаха жертви на пазарните сътресения.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg От тематичните фондове изтичат средства вече девет поредни месеца - най-дългата поредица от поне седем години, според данни на Bloomberg Intelligence.

Това е удар за много по-малки емитенти на ETF, които се опитваха да се установят с такива целеви предложения.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

След като го пусна на пазара в средата на 2021 г., Defiance ETF затвори своя фонд Next Gen Altered Experience (PSY) малко повече от година след създаването му. Фондът, който искаше да инвестира в компании, които извършват федерално законни медицински дейности с психеделици, канабис и кетамин, се срина с над 50% през годината, в която започна да търгува, и така и не успя да се възстанови предвид регулаторните предизвикателства в САЩ и концентрираното групиране на биотехнологии запаси.

Подобно на PSY, психеделичният фонд на Horizons ETFs — PSYK, също се насочи към компании, предлагащи иновативни медицински продукти като Cybin Inc. и Seelos Therapeutics Inc. Фондът беше ликвидиран през март.

Разбира се, не всички такива стратегии се сриват. Главният изпълнителен директор на Tuttle Capital Матю Тътъл стои зад AXS Short Innovation Daily ETF и други фондове, които носят положителни потоци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още