IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с повишения на индексите

Секторът търговия на дребно постигна най-силните ръстове на акциите

19:27 | 30.03.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси затвориха с повишения на индексите в четвъртък. Положителният импулс от предходните три сесии продължава, тъй като опасенията относно банковия сектор отслабнаха.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 1,03% до 454,84 пункта. Повечето от секторите в индекса приключиха сесията на зелено, като акциите в сектора търговия на дребно отбелязаха най-силен ръст – средно с 3,8%. H&M е най-печелившата акция от сектора с 16% ръст.

В Германия DAX добави 1,26% до 15 522,4 пункта, във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,74% до 7620,43 пункта, а във Франция CAC 40 – с 1,06% до 7263,37 пункта. В Испания IBEX 35 се повиши с 1,5% до 9207,1 пункта.

Технологичните акции поскъпнаха с 2,4% заради подновения интерес към по-рисковите активи. Банковите акции поскъпнаха с 1,6%, защото инвеститорите смятат, че секторът ще преодолее периода на нестабилност.

Секторът храни и напитки обаче затвори със спад от 0,2% на цените на акциите.

Акциите на UBS поскъпнаха с 3,2%, след като в сряда затвориха с повишение от 3,7%, защото банката обяви, че Серджо Ермоти ще се върне към ролята си на главен изпълнителен директор на групата от 5 април.

Председателят на Единния съвет за преструктуриране на банките на Европейския съюз Доминик Лабуре коментира пред CNBC в интервю в сряда, че през последните три години устойчивостта на европейската банкова система е много силна заради отличната платежоспособност и много добра ликвидност, което се отплаща с висока доходност.

„Наистина вярвам, че нашата банкова система е с добра устойчивост. Това не означава, че не трябва да бъдем бдителни“, добавя той.

В коментар на изслушването в САЩ относно срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank Бари Норис, главен изпълнителен директор на Argonaut Capital, коментира, че опасенията, които то повдигна относно липсата на регулация и тегленето на депозити в ерата на дигиталното банкиране, „няма да са еднократни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още