IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават: Банковата криза и търсенето в Китай са на фокус

Силното търсене на суров петрол може да бъде преобладаващата тенденция в краткосрочен план, твърди експерт

08:15 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на суровия петрол се понижиха във вторник, след като поскъпнаха през предходната сесия, а пазарите се съсредоточиха върху развитието на банковата криза и признаците за засилване на търсенето в Китай.

Цените се понижиха, след като в понеделник се повишиха с най-бързия темп от повече от четири месеца. Американският суров петрол West Texas Intermediate се обезцени с 4 цента, или 0,05%, до 72,77 долара. Фючърсите върху суровия петрол тип Брент се понижиха с 34 цента (0,4%) до 77,42 долара за барел към 8 часа. 

„Въпреки че рисковете в банковата система остават на фона на неотдавнашните събития, силното търсене на суровия петрол може да бъде преобладаващата тенденция в краткосрочен план", казва Тина Тън, анализатор в CMC Markets, цитирана от Ройтерс. 

Цените се повишиха през предходната сесия, след като Турция спря изпомпването на суров петрол от Кюрдистан по тръбопровод след арбитражно решение, което потвърди, че за транспортирането на петрола е необходимо съгласието на Багдад.

Съобщението от понеделник, че First Citizens BancShares Inc ще придобие депозитите и кредитите на фалиралата Silicon Valley Bank, подхрани оптимизма за състоянието на банковия сектор, който разтърси финансовите пазари.

Цените на петрола вероятно може да продължат да черпят подкрепа и от признаците за възстановяване на търсенето в Китай. Според годишната прогноза на изследователското звено на China National Petroleum Corp от понеделник вносът на суров петрол в Китай ще нарасне с 6,2% през 2023 г. до 540 млн. тона.

„Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността и услугите в Китай ще бъде основен икономически двигател за цените на петрола, тъй като положителните данни най-вероятно ще подобрят допълнително перспективите за търсенето", каза Тън.

Според предварителна анкета на Ройтерс от понеделник запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с около 200 000 барела през миналата седмица.

Американският петролен институт (API), индустриална група, ще публикува данните си за запасите във вторник следобед, а Администрацията за енергийна информация на САЩ - в сряда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още