IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокоението при Credit Suisse тласна нагоре европейските борси

Книжата на швейцарската банка поскъпнаха с 18,8% след разпродажбите в сряда

19:55 | 16.03.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха с ръст търговията в четвъртък след колеблива сесия, по време на която Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че ще повиши лихвите с 50 базисни пункта въпреки волатилността в последно време при банките в региона, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши ръст с 1,26%, като през деня се колебаеше между повишение и спад след съобщението на ЕЦБ за лихвата.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,89% до 7410,03 пункта. Германският DAX прибави 1,57% и завърши деня на ниво от 14 967,1 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,03% до равнище от 7025 пункта.

Банковите акции, които отбелязаха ръст от 2,6% малко след началото на сутрешната търговия в четвъртък, след което регистрираха спад и в крайна сметка завършиха деня с повишение от 1,24%.

Книжата на Credit Suisse леко ограничиха ръстовете си и завършиха сесията с повишение от 18,8%, след като инвеститорите отдъхнаха с облекчение, когато Швейцарската национална банка съобщи, че ще предостави ликвидни средства на изпитващата затруднения банка.

Това се случва след вчерашните драматични разпродажби, по време на които цената на акциите на Credit Suisse отбеляза спад с 24%, повеждайки надолу по-широкия европейски банков сектор до понижение от 7%. Това беше най-лошият ден за сектора от 24 февруари м. г.

В съобщението си в четвъртък ЕЦБ заяви, че ще наблюдава „настоящото напрежение на пазара“ и ще предостави ликвидна подкрепа на финансовата система в еврозоната, ако е необходимо.

„Банковият сектор в еврозоната е устойчив, със силни капиталови и ликвидни позиции“, допълни тя.

В четвъртък книжата на Societe Generale поевтиняха с 1,35%, а тези на Deutsche Bank отписаха 1,4% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още