IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси затвориха с понижения, но без сериозни сривове

Надеждите на пазарите са свързани с успеха на спасителните мерки в Европа и САЩ

11:56 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Основните азиатски фондови борси отново отслабнаха в четвъртък. Въпреки това нямаше сривове. Така пазарите последваха Wall Street, който пробва възстановяване по-рано през предходния ден. Азиатската търговия беше подпомогната и от факта, че изпитващата сериозни затруднения швейцарска банка Credit Suisse си осигури заем в размер до 50 млрд. швейцарски франка (почти 51 млрд. евро) от централната банка. Освен това рано сутринта в четвъртък в Цюрих банката обяви, че ще изкупи обратно някои еврови и доларови облигации с обем 3 млрд. франка. С тези стъпки Credit Suisse иска да възвърне доверието на инвеститорите.

Въпреки това финансовите пазари в Далечния изток не можаха да избегнат напълно притесненията за банковия сектор. Акции на банки като Mitsubishi UFJ Financial Group отново претърпяха загуби. В резултат на това японският Nikkei 225 загуби 0,8% до 27 010,61 пункта, предава dpa-AFX. Показателят Topix спадна с 1,17% до 1 937,1 пункта в четвъртък, тъй като данните за търговията на страната за февруари се оказаха по-ниски от очакваните. Търговският дефицит се е понижил до 897,7 млрд. йени (6,8 млрд. долара) от 3,5 трлн. йени през януари, съобщи финансовото министерство в четвъртък, като това е под прогнозите на анализаторите. Вносът се е увеличил с 8,3% на годишна база, забавяйки се спрямо предишния месец заради спад при енергийните доставки. Износът се е увеличил с 6,5% благодарение на автомобилния сектор. 

Сега надеждите на пазарите са свързани с успеха на спасителните мерки в Европа и САЩ. „От следващата седмица, водени от широките правителствени мерки за подкрепа на банковата система на САЩ, нещата би трябвало отново да се успокоят", заявиха от Bayern LB. „А и в края на краищата, вече се носят слухове, че ЕЦБ, подобно на Фед, иска да започне програма за анонимно кредитиране, за да попълни ликвидността“. 

От следващата седмица, водени от широките правителствени мерки за подкрепа на банковата система на САЩ, нещата би трябвало отново да се успокоят
Bayern LB

Въпреки това се очертава продължаваща фаза на волатилност. „На японския фондов пазар по-високите заплати и повишаващата се доходност могат да предизвикат колебания, поне в краткосрочен план", отбелязва инвестиционният стратег на Postbank Улрих Щефан. „Ако заплатите нараснат по-силно от очакваното, Казуо Уеда - предвиден да стане управител на Японската централна банка на 8 април - би трябвало да бъде насърчен да затегне паричната политика, която остава експанзионистична", посочи той. Предвид ниското съотношение цена/печалба на акциите обаче чувствителността към лихвените проценти вероятно ще бъде ниска, пояснява Щефан. 

Южнокорейският измерител Kospi също спадна незначително и завърши на ниво от 2377,91 пункта, но Kosdaq се противопостави на по-широката тенденция и затвори с 0,1% по-високо ниво от 781,98 пункта.

Междувременно фондовите пазари в Китай се понижиха още малко. По този начин те компенсираха ръста, който бяха реализирали през предходния ден. Индексът Hang Seng на специалния административен район Хонконг загуби 1,83% до 19 181,55 пункта. Индексът CSI с 300-те най-важни акции на борсите в Шанхай и Шънджън се понижи с 1,2% до 3939,15 пункта.

Борсата в Австралия също тръгна надолу. Индексът S&P ASX 200 затвори на с 1,46% по-ниско ниво до 6965,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 16.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още