IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се възстановява леко след тридневния си спад

В сряда цената на американския петрол спадна под границата от 70 долара за барел за пръв път от 20 декември 2021 г.

08:41 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола стъпиха на по-стабилна основа в четвъртък, след като спаднаха до 15-годишно дъно в предишната сесия. Пазарите се успокоиха частично, след като Credit Suisse получи финансов спасителен пояс от швейцарските регулатори, съобщава Ройтерс.

Ударени от опасения за задълбочаваща се криза за банките в цял свят обаче, пазарните настроения остават крехки, като и двата основни бенчмарка не успяха да задържат изцяло първоначалните си ръстове.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 65 цента, или 0,88%, до 74,34 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 53 цента, или 0,78%, до 68,14 долара за барел.

В сряда, трети пореден ден на спад, американският петрол спадна под границата от 70 долара за барел за пръв път от 20 декември 2021 г.

Брентът е изгубил почти 10% от цената на затваряне от петък, а WTI – около 11%.

Credit Suisse в четвъртък заяви, че ще заеме до 54 млрд. долара от Швейцарската централна банка, за да повиши ликвидността си и доверието на инвеститорите, след като срив на акциите засили страховете за световна финансова криза.

“Пазарните настроения се влошиха, след като банковата криза се разшири към Европа от САЩ... Бъдещата тенденция ще зависи от нивото на пазарния страх дори ако фундаментите не показват непременно много мечи признаци“, казват анализатори от Haitong Futures в бележка до клиентите.

По-оптимистичните перспективи на ОПЕК за търсенето на петрол от Китай също подкрепя цените на петрола, коментира Лим Тай Ан, анализатор в Phillip Nova Pte.

По-оптимистичните перспективи на ОПЕК за търсенето на петрол от Китай също подкрепя цените на петрола.
Лим Тай Ан
анализатор в Phillip Nova Pte

По-късно в четвъртък банкерите от Европейската централна банка ще се насочат към повишаване на лихвените проценти с половин процентен пункт, тъй като икономиката на еврозоната набира сила, а инфлацията ще остане висока в продължение на години.

По-високите лихвени проценти могат да доведат до понижено търсене на петрол, тъй като икономическият растеж се забавя, но опасенията от задълбочаване на финансовата криза за банковия сектор също могат да натежат върху търсенето на суровината.

Междувременно данните показаха, че икономическата активност в Китай се е повишила през първите два месеца на 2023 г. след края на строгите мерки за ограничаване на Covid-19.

ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето на петрол от Китай за 2023 г. по-рано тази седмица, а месечният доклад на Международна агенция по енергетика (МАЕ) в сряда отбеляза очакван тласък на търсенето на петрол от възобновените въздушни пътувания и икономическото отваряне на Китай след изоставянето на политиката му за нулев COVID.

Опасенията за свръхпредлагане обаче остават.

МАЕ заяви в доклада, че търговските запаси от петрол в развитите страни от ОИСР са ударили 18-месечен връх, а производството на петрол в Русия остава близо до предвоенните нива през февруари въпреки санкциите върху морския му износ.

Запасите от суров петрол в САЩ също са се повишили миналата седмица с 1,6 млн. барела, надвишавайки очакванията за ръст от 1,2 млн. барела, заяви Администрацията за енергийна информация в сряда.

* Данните са актуални към 8:14 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още