IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones затвори със спад от над 280 пункта

Акциите на най-големите банки в САЩ поевтиняха, докато технологичните компании се представиха по-добре от по-широкия пазар

23:32 | 15.03.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американският индекс на „сините чипове“ Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 280,83 пункта (0,87%) до 31 874,57 пункта. По-рано през деня индексът падна със 725 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 изтри 0,7% до 3891,93 пункта, а Nasdaq се повиши с минималните 0,05% до 11 434,05 пункта. S&P 500 в един момент изтри целия ръст от началото на годината досега и записа спад за периода.

Основната причина за разпродажбите на пазарите са опасенията за финансовото състояние на швейцарската банка Credit Suisse, заради което се засилиха опасенията за целия сектор, особено след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank в САЩ.

Настроенията се поуспокоиха, след като швейцарският банков регулатор и централната банка на страната излязоха с изявление, в което посочват, че Credit Suisse ще получи достъп до ликвидност при необходимост. Институциите уверяват, че банката отговаря на всички критерии за стабилност.

Волатилността предизвика автоматична пауза в търговията с акциите на банката на швейцарския пазар и оказа натиск върху останалата част от европейския банков сектор. Банковият индекс Euro STOXX SX7E се понижи със 7%, като акциите на големите банки Societe Generale, BNP Paribas, Deutsche Bank и др. рязко поевтиняха.

Във вторник Credit Suisse заяви в годишния си доклад, че има съществени слабости във финансовия контрол. Банката губи пари в продължение на пет поредни тримесечия, а нейните богати клиенти през четвъртото тримесечие са изтеглили около 100 млрд. долара.

Акциите на големите банки в САЩ също поевтиняха, подобно на акциите на банките в Европа. Пазарната оценка на Citigroup се понижи с над 5%, а на Wells Fargo – с над 3%.

Акциите на технологичните компании се представиха по-добре от по-широкия пазар. Apple повиши пазарната си оценка с 0,3%, а Microsoft – с почти 2%. Meta Platforms Inc. добави също почти 2% към цената на акциите си, след като обяви последния си кръг от съкращения във вторник.

Акциите на Smartsheet Inc. скочиха със 17,8% в сряда, след като платформата за управление на работата, базирана в облака, отчете изненадващ нетен доход и прогнозира „консервативна“ перспектива, малко по-ниска от оценките на Уолстрийт, предвид трудния пазар на бизнес разходи.

Междувременно икономически данни от САЩ показват, че продажбите при търговците на дребно са паднали с 0,4% през февруари, като намаляват за трети път в последните четири месеца. Това предполага, че потребителските разходи се забавят.

Цените на едро в САЩ са се понижили с 0,1% през февруари. Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal, прогнозираха ръст от 0,3%. Основният индекс на цените на производител, който изключва променливите цени на храните, енергията и търговските цени, се повишава с 0,2% през февруари.

Междувременно Goldman Sachs в сряда понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие, като се позова на рисковете за кредитната среда, тъй като по-малките банки се оттеглят от заемите, за да запазят ликвидността си.

Сега анализаторите на фирмата очакват годишен ръст от 1,2% за тримесечието, което е с 0,3 процентни пункта по-малко от предишната им оценка.

Регионалните банки в САЩ са изправени пред предизвикателства, откакто SVB Financial Group беше затворена от регулаторите миналата седмица. Фалитът на кредитора подхрани притесненията за потенциално оттегляне на клиенти и партньори, което води до притеснения за ликвидността.

Според Goldman Sachs напрежението в някои банки продължава, въпреки че федералните агенции действаха агресивно, за да подкрепят системата. Във вторник рейтинговата агенция Moody's преразгледа перспективата си за банковата система на САЩ на „негативна“ от „стабилна“.

Заради банковата криза цената на петрола се понижи под 70 долара на барел. Референтната стойност на американския суров петрол West Texas Intermediate падна с над 7% в сряда до 65,7 долара долара за първи път от декември 2021 г. През сесията бенчмаркът достигна дъно от 62,43 долара за барел. Търгуваният в Обединеното кралство суров петрол сорт Брент се търгува на нива от малко над 70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още