IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положителните сигнали от САЩ върнаха оптимизма на борсите в Азия

Новите икономически данни от Китай подчертаха продължаващото възстановяване на икономиката на страната

11:58 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесиите си с ръстове, отразявайки завърналия се оптимизъм сред инвеститорите, след като стана ясно, че кризата с фалиралата Silicon Valley Bank може да бъде овладяна, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,03% до 27 229,48 пункта. Индексът Topix  отчете ръст от 0,65% до 1960,12 пункта.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite нарасна с 0,55 на сто до 3263,31 пункта. Индексът Shenzhen записа спад от 0,03% до 11 413,43 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за Китай, където продажбите на дребно нарастват с 3,5% през януари и февруари на годишна база, като обърнаха тенденцията на спад от 1,8% през декември. Анализаторите очакваха ръст от 3,5% през първите два месеца. Междувременно китайското промишлено производство нарасна с 2,4% на годишна база през януари и февруари, ускорявайки се спрямо декемврийския ръст от 1,3% на годишна база. Данните леко се разминаха с прогнозата за ръст от 2,6%, направена в анкета на Ройтерс сред анализатори.

Книжата на Contemporary Amperex Technology (CATL) поскъпнаха леко с 0,20 на сто, след като Ройтерс съобщи, че компанията отлага плановете си за листване в Швейцария поради липса на одобрение от страна на китайските регулатори.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng напредна с 291,91 пункта, или с 1,52%, до равнище от 19 539,87 пункта.

Южнокорейският показател Kospi записа ръст от 1,31% до 2379,72 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на новите данни за безработицата в Южна Корея, която се понижава на месечна база през февруари.

Книжата на Samsung Electronics поскъпнаха с над 1,3%, след като правителството на страната обяви, че технологичният гигант ще инвестира 230 млрд. долара през следващите 20 години, за да развие „най-голямата база за производство на чипове в света“ в съответствие с усилията за стимулиране на националната индустрия за чипове. Проектът на Samsung на стойност около 300 трлн. вона е част от инвестиционен план на частния сектор за 550 трлн. вона, представен от правителството в сряда.

Австралийският измерител ASX 200 се повиши с 0,86% до 7068,9 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (15 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (15 март).

Трейдърите продължават да следят ситуацията около фалиралата SVB, която вся смут на пазарите в края на миналата седмица. Фалитът на SVB е най-големият от кризата през 2008 г. насам, като банката стана втората по големина фалирала банка в историята на САЩ след Washington Mutual Bank.  Все пак американските власти предприеха извънредни мерки за да ограничат щетите върху по-широкия банков сектор. Регулаторите заявиха, че клиентите на банката ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и създават нов инструмент, с който да дадат на банките достъп до спешни средства. Федералният резерв освен това улесни за банките процеса по взимане на кредити от централната банка при спешни ситуации.

Във вторник бяха публикувани данните за инфлацията в САЩ, която се ускорява през февруари с най-бързия си темп за последните пет месеца. Индексът на потребителските цени, с изключение на тези на храните и енергията, се е увеличил с 0,5% миналия месец и с 5,5% спрямо година по-рано, сочат данните на Бюрото по трудова статистика. Общият индекс на потребителските цени се е покачил с 0,4% през февруари, като над 70% от ръста се дължат на жилищните разходи, и с 6% спрямо година по-рано.

На петролните пазари цените нараснаха с над долар, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предупреди, че очаква търсенето на петрол от Китай да нарасне през 2023 г.

„Повторното отваряне на Китай след анти-Covid ограничителните мерки ще осигури положителен тласък на глобалния икономически растеж“, обяви петролният картел.

Фючърсите на Брент поскъпнаха с 1,04 долара до 78,55 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI се повиши до 72,34 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още