IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси започват седмицата без единна посока

Мерките, свързани със Silicon Valley Bank, не успяха да отслабят натиска върху банковия сектор

22:35 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси не успяха да намерят единна посока в първия ден от седмицата. Dow Jones Industrial Average се понижи, тъй като планът за защита на всички вложители във фалиралата Silicon Valley Bank, както и други извънредни мерки, не успяха да дадат тласък на банковите акции, пише CNBC.

Спадовете бяха ограничени, тъй като някои инвеститори залагат, че финансовият шок може да накара Федералния резерв да спре повишаването на лихвените проценти.

Индексът на сините чипове загуби 90,59 пункта, или 0,3%, завършвайки деня на ниво от 31 819,05 пункта. По-рано по време на сесията Dow потъна с цели 284 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се раздели с 5,85 пункта, или 0,15%, до 3855 пункта, след като в някакъв момент се понижи с 1,4%. Технологичният Nasdaq Composite пък приключи сесията с 0,45% нагоре, или 49,95 пункта, до 11 188,84 пункта.

Индексът на волатилността на Chicago Board Options Exchange (CBOE), известен като измерител на страха на Wall Street, достигна ниво, каквото не е наблюдавано от края на 2022 г., и се доближи до територия, смятана за особено рискова.

В съвместно изявление на Федералния резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите заявиха, че всички вложители в Silicon Valley Bank ще имат достъп до парите си от понеделник. Освен това централната банка заяви, че създава нова Програма за срочно финансиране на банките, насочена към защита на депозитите. Механизмът ще предлага заеми до една година на банки, спестовни организации, кредитни съюзи и други институции.

Банковите акции останаха под натиск след спада си от миналата седмица. Днес JPMorgan Chase и Citigroup записаха понижения. Регионалните банки преживяха още по-големи спадове, водени от близо 50% срив на First Republic.

Но инвеститорите се насочиха към други части на пазара, отвъд банковия сектор, като акциите на Apple и тези на други компании като Johnson & Johnson и Eli Lilly.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още