IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапсът на Silicon Valley Bank потопи европейските борси

Stoxx 600 достигна най-ниското си ниво от началото на януари

19:26 | 13.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските борси завършиха първия ден от седмицата с големи спадове, след като колапсът на Silicon Valley Bank доведе до най-лошия борсов ден за банките от повече от година, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 2,34% понижение, достигайки най-ниското си ниво от началото на януари, предвид случилото се с SVB.

Германският DAX се раздели с 3%, френският CAC 40 се оказа с 2,9% надолу, а британският FTSE 100 записа 2,6% спад.

Европейски борси, 13.03.2023 г. Таблица: CNBC Европейски борси, 13.03.2023 г. Таблица: CNBC

Банковите акции преживяха най-лошия си ден от 4 март 2022 г. според данни на Eikon, когато спаднаха с 6,66% заради предупреждения, че войната в Украйна може да повлияе на качеството на активите им. Днес понижението на сектора е 5,65%, като най-големи спадове записаха Commerzbank, Banco Sabadell, Credit Suisse и UniCredit.

Това понижение се случи въпреки новината, че HSBC придобива британското звено на американския кредитор SVB за 1 паунд. Клиентските депозити ще бъдат защитени като част от сделката.

Цената на акциите на HSBC спадна с 3,95%, докато Commerzbank записа около 12% понижение на борсата, а Credit Suisse – 9,4%.

В петък Silicon Valley Bank беше поета от регулаторите след масово теглене на депозити ден по-рано, което нанесе удар на банката.

В неделя регулаторите в САЩ затвориха базираната в САЩ Signature Bank – голям кредитор в криптоиндустрията, в опит да предотвратят разпространяване на банковата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още