IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на Silicon Valley Bank хвърля щатските индекси във волатилен водовъртеж*

Спадовете при регионалните банки са още по-големи, водени от 65-процентния срив в стойността на книжата на First Republic

17:04 | 13.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси започват първата сесия от седмицата с ръстове в едно силно волатилно начало на търговията, докато инвеститорите оценяват потенциалните щети от фалита на Silicon Valley Bank (SVB) и извънредните мерки, които американските власти предприемат, за да укрепят доверието в банковата система, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,19 на сто до 31 970,50 пункта, отразявайки засилената борсова волатилност. Малко преди това индексът вървеше в посока надолу.

Широкият измерител S&P 500 остава на ниво от 3861,71 пункта при минимален ръст от 0,12 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва ръст от 0,12 на сто до 11 152,61 пункта.

И трите индекса се сблъскват с волатилна търговия, като индексът на волатилността на Chicago Board Options Exchange достигна ниво, невиждано от края на 2022 г. и се доближава до територия, считана за много рискова.

Акциите на Bank of America, Wells Fargo и Citigroup поевтиняват съответно с 3,77%, 4,64 на сто и 4,55%. Спадовете при регионалните банки са още по-големи, водени от 65-процентния срив в стойността на книжата на First Republic.

„Финансовите пазари са изправени пред ситуация без победа, хванати в капана между страховете от натиск при регионални банки и централните банки, притеснени от упоритата инфлация“, коментира анализаторът на Barclays Аджай Раджадхякша в бележка до клиенти.

В неделя Вашингтон осигури извънредни мерки в подкрепа на банковия сектор след фалита на SVB. Американските регулатори заявиха, че клиентите на банката ще имат достъп до всичките си депозити от понеделник и създават нов инструмент, с който да дадат на кредиторите достъп до спешни средства. Федералният резерв освен улесни достопя до заеми за банките при спешни ситуации.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (13 март). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (13 март).

Малко преди старта на редовната търговия в понеделник американският държавен глава Джо Байдън заяви, че американците могат да имат доверие на банковата система на САЩ.

„Вашите депозити ще бъдат там, когато имате нужда от тях“, изтъкна той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,468% и 3,582 на сто.

Доларовият индекс записва спад от 0,79 на сто до 103,75 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент изтрива 2,28% от стойността си, понижавайки се до ниво от 80,89 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 2,54 на сто до 74,73 долара за барел.

Златото поскъпва с процент до 1886,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 16:44 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Аз_Кочо
преди 1 година
Това беше регионална банка повечето от хората например в тексас не бяха чували за нея. Тепърва ще има гръм на такива банки ориентирани към крипто стартъп. Евтините пари свершиха и сега жънем резултата от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Аз_Кочо
преди 1 година
Не си разбрал, всички вложителите на банката ще си получат парите с изключение на някои привилигировани акционери и инвеститорите те ще станат по малко богати. Прочети по долу какво съм писал за програмата. Данекоплатеца не е на кукичката. Тази банка притежаваше по малко от 1 пр. дял от системата там. Проблемът е решен. Няма да има пивот на фед. Може би пауза само за този месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Моабет да става
преди 1 година
До: Аз_Кочо Как вложителите ще се успокоят ако имат повече от $250к, което е гарантирано? Всеки който има милион или повече долари в проблемна банка ще поиска да ги изтегли или премести. От друга страна спекулантите са набелязали слабите банки и почват да ги продават на късо. Цената им пада и това още повече усилва паниката на вложителите. Не мисля че речта на президента успокоява нещата. Дори напротив доста хора приемат това като сигнал за сериозни проблеми и се замислят как да спасят парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Аз_Кочо
преди 1 година
Безплатните пари които вече изчезнаха са ви превърнали мозъците в каша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Аз_Кочо
преди 1 година
Що се отнася до спасяването колкото и отвратително да е спасяването добре е да се види, че това поне не е спасяване на инвеститори в фалирали банки. Вместо това акционерите и някои притежатели на дълг, като притежателите на привилегировани акции, вероятно ще претърпят пълна загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Аз_Кочо
преди 1 година
1. Фед дава парите на FDIC според нуждите.2. FDIC предоставя всички депозити в понеделник.3. След това FDIC продава активите на банките, което отнема известно време.4. Разликата между цената на спасяването на вложителите и постъпленията от продажбата на активи е действителната сума, която FDIC е загубила.5. FDIC начислява на други банки специална оценка за покриване на тези загуби, както се изисква от закона.6. И може след това да плати на Федералния резерв със средствата, които е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Аз_Кочо
преди 1 година
Това няма да спре фед да продължи с вдигането на лихвите и QT. Федералният резерв начислява на банките около 4,75% за тези заеми, плюс те трябва да предоставят обезпечение. Така че за банките това са скъпи пари. Те няма да вземат заеми по този начин, освен ако не им се наложи, а не им се налага, защото това съобщение уталожи паниката и вложителите спряха да теглят средствата си и банките нямат нужда да вземат заеми.А самата спасителна програма е такава1. Фед дава парите на FDIC според нуждит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
Така е ,след ерата на евтиния кредит ,това е картинката ,инфлация ,страх и високи лихви .Само че ако някой си мисли че ще се спре дотук ,се е излъгал,Централните банки ще ограничават ликвидността до спад в инфлацията защото ако оставят така нещата инфлацията ще продължи да се вдига и после ще погребе всичко след себе си ,така че ситуацията няма да стане по-розова,банките които фалираха просто са наливали пари във модели които не са били устойчиви във времето ,така че който е бил без *** ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още