IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковият сектор повлече надолу търговията на Wall Street*

Статистиката показа по-слаб от очакваното ръст на заетостта в САЩ, но безработицата все още е изключително ниска

17:31 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Последната сесия за работната седмица на Wall Street започва със спадове на водещите индекси, повлечени от представянето на банковия сектор. Акциите на SVB Financial продължиха свободното падане и днес (10 март) - преди официалния старт на сесията цената им падна с 63% и търговията беше спряна, пише CNBC.

В четвъртък банката, която се занимава основно с финансиране на технологични стартъпи, изтри 60% от пазарната си капитализация. Това беше реакцията на пазара на обявлението за продажба на ценни книжа за около 21 млрд. долара от портфолиото.

Като цяло банковият сектор губи 4% от стойността на акциите си и търговията с някои от книжата (на First Republic, PacWest фокусираната върху крипотовалутите Signature Bank) също беше преустановена заради регистрираните сериозни понижения. Сред големите губещи е и Bank of America, чиито акции поевтиняват с малко над 2% до почти 30 долара за брой, както и Goldman Sachs, която изтрива 2,6% от пазарната си капитализация, а акциите ѝ достигат цена от 333,12 долара за брой.

Така в началото на сесията водещият индекс Dow Jones отчита спад от 0,11% до 32 218,02 пункта. За широкия S&P 500 понижението е от 0,6% до 3896,61 пункта. Най-съществено е отражението върху Nasdaq, чиято стойност намалява с 1% до 11 231,12 пункта.

Цената на петрола се завърна към ръстове, макар и ограничени - от 0,25% за европейския сорт Брент, чиято цена достигна 81,71 долара за барел, и от 0,05% за американския лек суров петрол (WTI), който се търгува за 75,80 долара за барел. Спокойствие донесоха данните за по-бавен ръст от очакваното на заетостта в САЩ, които могат да накарат Федералния резерв да преосмисли политиката си по повишаване на лихвите.

И двата водещи сорта обаче се готвят да запишат лоша седмица, с очакван спад на цената от над 4 на сто. На пазарите натежаха коментарите на Джером Пауъл, които бяха разчетени като насока за ново рязко повишение на лихвата в САЩ.

Срещата на Федералния резерв, на която ще бъде взето решението, е насрочена за 20-21 март.

Статистиката показва, че през февруари бизнесът в САЩ е добавил 311 хил. нови работни места. Това означава, че нивото на безработицата в САЩ остава изключително ниско - 3,6 на сто. През януари безработицата в страната беше 3,4%, или най-ниското ниво от 1969 година насам.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0673 долара. Стойността на британския паунд достига 1,209 долара за брой.

Цената на златото поскъпва рязко - с 1,8% до 1866,40 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още