IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се отправя към седмично поевтиняване в очакване на данните за трудовия пазар в САЩ

Очакванията са, че Фед ще продължи да вдига агресивно лихвите в страната

08:06 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се насочва към най-голямото седмично понижение за последния месец под натиска на опасенията за американската икономика, пише Ройтерс. От началото на седмицата досега основните сортове са загубили 5,5% от цената си.

Тази сутрин търговията започва на червена територия. Американският сорт лексуров петрол (WTI) се търгува за 75,12 долара за барел, или понижение от 0,6 на сто. Европейският Брент поевтиня с 0,8% до цена от 81,11 долара за барел.

В началото на седмицата председателят на Федералният резерв Джером Пауъл призна, че институцията се е заблудила, че инфлацията в САЩ е преходна и е изненадан от силния трудов пазар. Това веднага породи очакванията за агресивни действия на Фед по отношение на лихвите през следващите месеци, което ще забави икономиката и ще свие потреблението на петрол.

Опасения за забавен ръст има и в Европа.

По-късно днес (10 март) ще бъде публикувана стастистиката за безработицата в САЩ. Тя се очаква с голям интерес от пазарите, защото силни данни ще насърчат Федералния резерв към ново рязко повишение на лихвите.

Засега на втори план остават изявленията на Русия, че ще намали добивите с 500 хил. барела на ден през март. Мярката не беше съгласувана с ОПЕК+.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още