IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията с ръст в очакване на нови данни за пазара на труда*

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент и американския сорт WTI прибавят към цената си по 1,2%

17:08 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американската фондова борса започват сесията в четвъртък на зелено в очакване на новите икономически данни за заетостта в петък, които се очаква да повлияят значително на следващото решение за лихвите на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 140 пункта, или 0,4%. Същото процентно повишение отчитат и широкият индекс S&P 500, както и технологичният Nasdaq Composite.

Инвеститорите получиха новини за състоянието на пазара на труда преди петъчните данни. Молбите за помощи при безработица в САЩ са се увеличили миналата седмица до най-високото си ниво от декември насам в резултат на ръстове в Калифорния и Ню Йорк, което предполага известно смекчаване на все още затегнатия пазар на труда.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 21 хиляди до 211 хиляди в седмицата до 4 март, показаха данни на министерството на труда в четвъртък. Данните надвишават всички прогнози на икономистите, като медианната оценка бе за 195 хиляди.

Някои икономисти очакват положителна изненада в посока нагоре в петък, след като данните за януари се оказаха под очакваното.

При отделните акции тези на Exxon и Chevron поскъпват със съответно 0,9% и 0,5% на фона на ръстове в цената на петрола.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент и американския сорт WTI прибавят към цената си по 1,2% до съответно 83,66 долара за барел и 77,55 долара за барел.

Златото пък също поскъпва с 0,8% до 1832,8 долара за тройунция.

При технологичния сегмент книжата на Meta поскъпват с 1,2%, тези на Microsoft с 0,7%, а на Apple с 0,3%.

Днешната търговия е налице, след като ден по-рано управителят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори предупреждението си, че централната банка може да увеличи лихвите с повече от предварително очакваното. И макар той да отбеляза, че все още не е взето решение за срещата на ръководството на централната банка за март, трейдърите се готвят за по-голямо от очакваното увеличение след порция силни икономически данни през последната седмица.

При американските държавни ценни книжа доходността по 2-годишните облигации се намира под равнището от 5%, достигайки 4,982%. Спад отчита и доходността по 10-годишните облигации до 3,964%. Ръст обаче има при 30-годишните – до 3,893%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се понижава с 0,4% до 105,24 пункта.

Информацията е актуална към 16:45 ч.*

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още