IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел за растежа на Китай потисна цените на петрола*

Опасенията за допълнително затягане на паричната политика от Федералния резерв също влияят на пазара

08:53 | 06.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява в началото на седмицата, след като Китай определи скромна цел за растежа за тази година и избегна големи стимули, а опасенията за допълнително затягане на паричната политика от Федералния резерв остават, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт "Брент" спадат с 50 цента, или 0,58%, до 85,33 долара за барел след ръст от 3,63% за миналата седмица.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 46 цента, или 0,58%, до 79,22 долара, отбелязвайки увеличение от над 4% за седмицата до 3 март.

Китайският премиер Ли Къцян обяви цел за брутния вътрешен продукт от около 5% на годишния Конгрес на народната партия в неделя, което е под очакванията на икономистите. Страната, която е най-големият вносител на петрол в света, приключи с политиката си за нулев Covid в края на миналата година.

Инвеститорите ще следят изказванията на председателя на Фед Джером Пауъл и данните за заетостта тази седмица за сигнали за посоката на парично затягане. Председателят на Фед за Сан Франциско Мери Дейли потвърди в изказване в събота готовността на централната банка да остави разходите за заеми по-високи за по-дълго време.

По-слабата от очакваното цел за растежа на Китай, представена през уикенда, може да продължи да поддържа цените на петрола без единна посока.
Чару Чанана
пазарен стратег в Saxo Capital Markets

„Отново се завръща скромна слабост“, коментира Чару Чанана, пазарен стратег в Saxo Capital Markets. “По-слабата от очакваното цел за растежа на Китай, представена през уикенда, може да продължи да поддържа цените на петрола без единна посока. Погледите са насочени и към всяка възможност за ястребови коментари от председателя Пауъл тази седмица“.

Петролът се задържа и в рамките на стегнат диапазон от 10 долара от началото на годината, повлиян от оптимизма около възстановяването на Китай и очакванията за допълнителни увеличения на лихвите от Фед. Саудитска Арабия сигнализира увереност в краткосрочните перспективи, увеличавайки повечето си цени за доставките на суров петрол към Азия и Европа от април.

* Цените са актуални към 8.30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още