IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите основни индекса на Wall Street са с ръстове за седмицата 

Доходността по облигациите отстъпи от скорошните си върхове, а инвеститорите осмисляха последните коментари на централни банкери

23:18 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Wall Street приключи последната за седмицата сесия с ръстове в момент, в който  доходността по облигациите отстъпи от скорошните си върхове, а инвеститорите прецениха кумулативното въздействие на вече извършените увеличения на лихвите от страна на Фед и се запознаха с коментарите на представители на централната банка от тази седмица.

Индустриалният индекс Dow Jones нарасна с 387 пункта, или 1,17%, до 33390,97 пункта. S&P 500 се повиши с 1,61% до 4045,64 пункта, а Nasdaq Composite добави 1,97% и затвори на ниво от 11 689,01 пункта.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни облигации се понижи под ключовото ниво от 4%. Трейдърите считат 4% като ключово ниво за 10-годишните облигации, което може да предизвика ново низходящо движение за акциите. На моменти през тази седмица, когато ставката се покачваше над тази стойност, акциите отстъпваха.

Десетгодишните облигации са референтен лихвен процент, който оказва влияние върху ипотечните кредити и заемите за автомобили, така че пробив в доходността може да се отрази на икономиката.

Пазарът на акции е много чувствителен към доходността на облигациите в този момент и търси някаква почивка от последните възходящи движения на доходността.
Юн-Ю Ма
главен инвестиционен стратег на BMO Wealth Managemen

„Пазарът на акции е много чувствителен към доходността на облигациите в този момент и търси някаква почивка от последните възходящи движения на доходността", каза Юн-Ю Ма, главен инвестиционен стратег на BMO Wealth Management. „Налице е нервно очакване на предстоящите публикации на данни за пазара на труда и инфлацията след данните от миналия месец. Малко вероятно е пазарът да има устойчива тяга, докато данните не възобновят тенденцията на охлаждане".

Всички основни параметри постигнаха положителен седмичен резултат. S&P 500 затвори с ръст от 1,9% за седмицата и прекъсна триседмичен спад, докато Nasdaq отбеляза ръст от 0,6%. Dow също се повиши с 0,6% за седмицата. 

Инвеститорите бяха зарадвани и от неотдавнашните данни за силен растеж в Китай. В неделя започва Националният народен конгрес, на който, наред с други неща, ще бъдат определени икономическите цели. 

„Голямата надежда е, че сега китайската икономика все пак ще набере скорост, което може да помогне и на зависимите от износа компании", каза пред Handelsblatt Йохен Щанцл, анализатор в брокерската компания CMC Markets.

Фючърсите върху петрола сорт „Брент" с доставка през май поскъпнаха с 1,27% в петък, завършвайки седмицата с ръст от 3,63% до 85,83 долара за барел.  По-рано Wall Street Journal съобщи, че нарастващият разрив със Саудитска Арабия означава, че ОАЕ обсъждат напускане на групата производители - ход, който потенциално би им позволил да увеличат добива. Впоследствие източници от ОАЕ поясниха, че новината не отговаря на истината. ОАЕ заявиха публично и неофициално, че се придържат към споразумение с другите членове на алианса ОПЕК+, което ще остане в сила до края на тази година. Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент" първоначално се сринаха с 2,8 % след материала на WSJ. 

Пазарните нагласи станаха по-оптимистични в четвъртък, след като президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик заяви, че според него централната банка може да запази увеличението на лихвените проценти до 25 базисни пункта, а не до половин пункт, както предпочитат някои други банкери.

Голямата надежда е, че сега китайската икономика все пак ще набере скорост, което може да помогне и на зависимите от износа компании.
Йохен Щанцл
анализатор в брокерската компания CMC Markets

В четвъртък Рафаел Бостик от Фед Атланта заяви, че централната банка може да преустанови повишаването на лихвените проценти още това лято. Трейдърите изтълкуваха коментарите му като „гълъбови“, въпреки че Бостик и колегите му заявиха, че решенията ще продължат да зависят от данните, а в доклада на Фед от петък се подчертава, че предстоят по-нататъшни увеличения на лихвите.

Трейдърите все още са оптимистично настроени, тъй като дори и най-ястребово настроените служители на Фед не са предполагали, че може да се наложи лихвите да надхвърлят вече наложените нива, казва Прия Мисра, глобален ръководител на отдела за лихвени стратегии в TD Securities. Суаповите пазари определят ниво на максимален размер на лихвените проценти на Фед от 5,5% през септември. 

„Мисля, че те остават на 5,5% и трябва да видим как ще се развият данните през второто тримесечие", каза тя пред Bloomberg Television.

Управителят на Фед Кристофър Джей Уолър обаче зададе по-строг тон в коментарите си пред Mid-Size Bank Coalition of America, като повдигна въпроса за възможността за по-висока крайна лихва, ако данните за инфлацията не се охладят. Той се позова на големия януарски доклад за пазара на труда, който показа, че икономиката е добавила 517 000 работни места, както и на последните данни от докладите за индекса на потребителските цени и разходите за лично потребление. 

„Ако тези доклади с данни продължат да бъдат твърде горещи, целевият диапазон на централната банка ще трябва да бъде повишен тази година още повече, за да се гарантира, че няма да загубим инерцията, която беше налице преди публикуването на данните за януари", каза Уолър.

Мисра добави също, че стабилните данни не означават, че постоянното затягане на политиката на Фед не работи. "Това отнема много време", каза тя. "Политиката на Фед стана рестриктивна едва миналата година". 

По отношение на отделните компоненти внимание привличат акциите на First Solar, които се изстреляха с 6% до 210 долара, продължавайки неотдавнашното поскъпване на акциите на соларната компания. Голямата швейцарска банка UBS повиши рейтинга на акциите до „купувай“ и значително повиши целевата цена до 250 долара. Книжата на First Solar се изстреляха с 6% до 210 долара за брой. Снимка: Bing Guan/Bloomberg Книжата на First Solar се изстреляха с 6% до 210 долара за брой. Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Изненадващо високата тримесечна печалба създаде добро настроение и за компанията за полупроводници Broadcom: акциите поскъпнаха с 5,7%. Доставчикът на чипове значително увеличи печалбaтa и приходите си през изминалото тримесечие. Прогнозата предполага, че Broadcom ще успее да се справи със забавянето по-добре от конкурентите си при полупроводниците. Тан цели да избегне натрупване на инвентар, като внимателно управлява доставките, разчитайки отчасти на строгите политики на компанията, които не позволяват на клиенти да отказват поръчки.

От друга страна, веригата за търговия на дребно Costco Wholesale не успя да убеди със смесени бизнес данни, като цената на акциите спадна с 2,15%.

Акциите на производителя на електромобили Tesla се възстановиха с плюс от 3,61% от ясно изразената слабост от предходния ден. Събитието за инвеститорите беше разочаровало очакванията на инвеститорите. Третият генерален план на Tesla Inc., който Илон Мъск толкова раздухваше като тема, не се хареса на инвеститорите, след като не успя да предложи никакви конкретни подробности за дългоочакваното следващо поколение електрически автомобили на компанията.   

Най-слабите акции в Nasdaq 100 бяха тези на Zscaler – със срив от 11,1%, и Marvell Technologies - с понижение от 4,74%. Анализаторите разкритикуваха предпазливите прогнози на доставчика на ИТ услуги Zscaler за сметките към клиентите. Според анализаторите производителят на чипове и памет Marvell Technologies е направил по-големи отписвания на материални запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още