IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street се отърсва от лихвените си опасения 

S&P 500 се опитва да прекъсне 3-седмичната си серия от понижения

18:00 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите на Wall Street се отърсиха в края на седмицата от опасенията за повишаване на лихвените проценти. Индустриалният индекс Dow Jones се повиши в началото на сесията с 0,2% до 33 085 пункта. По-широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,6% до 4004 пункта. Технологичният индекс Nasdaq добавя 0,9 % до 11 560 пункта*.

Изявленията на американския централен банкер Рафаел Бостик донесоха облекчение.  Управителят на Федералния резерв в Атланта заяви, че подкрепя бавния и стабилен курс на Фед с повишаване на лихвените проценти с 25 базисни пункта, тъй като въздействието на по-високите лихвени проценти може да се усети едва през пролетта.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни облигации за кратко се понижи под ключовото ниво от 4%. Трейдърите считат 4% като ключово ниво на 10-годишните облигации, което може да предизвика ново низходящо движение на акциите. На моменти през тази седмица, когато ставкатасе покачваше над тази стойност, акциите отстъпваха.

Десетгодишните облигации са референтен лихвен процент, който оказва влияние върху ипотечните кредити и заемите за автомобили, така че пробив в доходността може да се отрази на икономиката.

„Пазарът на акции е много чувствителен към доходността по облигациите в този момент и търси някаква пауза от последните възходящи движения на доходността", каза Юн-Ю Ма, главен инвестиционен стратег на BMO Wealth Management. „Налице е нервно очакване на предстоящите публикации на данни за работните места и инфлацията след лошите данни през миналия месец. Малко вероятно е пазарът да има устойчива тяга, докато данните не възобновят тенденцията на охлаждане".

Сред отделните компоненти се открои Broadcom с ръст от около 4%. Доставчикът на чипове значително увеличи печалбaтa и приходите си през изминалото тримесечие. Прогнозата предполага, че Broadcom ще успее да се справи със забавянето по-добре от конкурентите си при полупроводниците. Тан цели да избегне натрупване на инвентар, като внимателно управлява доставките, разчитайки отчасти на строгите политики на компанията, които не позволяват на клиенти да отказват поръчки.

Изненадващо високите тримесечни печалби осигуриха добро настроение и за HP Enterprise: акциите покъпнаха с 0,7%. След тримесечния отчет на производителя на компютри и системи за съхранение на данни Dell акциите му поскъпнаха с 0,7%.

Веригата за търговия на дребно Costco Wholesale не успя да убеди със смесени данни за дейността си и цената на акциите ѝ спадна с 3,2%.
*Към 17:45 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 03.03.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още