IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът за Китай води петрола към седмично поскъпване

Възстановяването на Китай, след като прекрати политиката си за нулев Covid, върна надеждите за нова силна година за търсенето във водещия в света петролен вносител

09:55 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се готви да отбележи седмично поскъпване, след като оптимизмът около възстановяването на Китай успява да компенсира притесненията, че американската парична политика ще остане затегната за по-дълго, съобщава Bloomberg.

В петък и двата водещи сорта поевтиняват леко с по 0,1%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват при цена от 84,66 долара за барел, а тези върху сорта West Texas Intermediate за 78,08 долара за барел. Въпреки това американският петрол се очаква да запише седмично повишение от над 2% след тридневни ръстове, след като предходната седмица отчете малко поевтиняване. Брентът пък поскъпва с 1,6% за седмицата, която ще е втора поредна на ръстове, съобщава Ройтерс. Седмично изменение на цената на фючърсите върху американския сорт WTI. Графика: Bloomberg Седмично изменение на цената на фючърсите върху американския сорт WTI. Графика: Bloomberg

Възстановяването на Китай, след като прекрати политиката си за нулев Covid, върна надеждите за нова силна година за търсенето във водещия в света петролен вносител. По-рано от Saudi Aramco определиха китайското потребление като „много силно“.

В същото време в САЩ поредицата от по-силни от очакваното данни за икономиката може да накарат Федералния резерв да увеличи с повече от предварително очакваното лихвените проценти. Това, на свой ред, може да подсили щатския долар, хвърляйки сянка върху стоките, които се търгуват в американската валута.

Цената на петрола тази година варира в относително тесния диапазон от 10 долара. В допълнение към тенденциите от Китай и САЩ инвеститорите следят и енергийните потоци от Русия, която се оказа по-устойчива от очакваното на западните санкции заради войната в Украйна. Производителят планира да увеличи износа на дизел до нов месечен връх през март.

„По-широките макроикономически настроения за водещ двигател за цените на петрола сега“, казва Джон Дрискъл, директор на JTD Energy Services Pte.

Повече информация за прогнозите в Китай се очаква тази седмица, когато започва годишното Общокитайско събрание на народните представители. Премиерът Ли Къцян ще представи доклад за работата на правителството в неделя и ще очертае целта за ръст на брутния вътрешен продукт, като икономисти очакват да е над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още