IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите на Фед и икономическите данни не успяха да изплашат Wall Street

Книжата на Tesla поевтиняха с над 5%, след като „тайния план“ на Илон Мъск разочарова инвеститори и анализатори

23:16 | 02.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси записаха силна сесия въпреки опасенията на инвеститорите, че новите икономически данни могат да тласнат Федералния резерв към нови повишения на лихвите за по-дълго време, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 1,05% до 33 005,12 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,76% до 3981,54 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite отчет повишение от 0,73% до 11 462,98 пункта.

Пазарите отразиха коментарите на управителя на Фед в Атланта Рафаел Бостик, който заяви, че се придържа към увеличението на лихвите от четвърт процентен пункт. Бостик подчерта, че ливваният диапазон от 5% до 5,25% ще е достатъчен за охлаждане на инфлацията, макар да подчерта, че той ще трябва да се задържи и през 2024 г.

Инвеститорите реагираха на новите данни за безработицата в САЩ. Броят на американците, които са подали нови заявления за помощи при безработица, отново е намалял миналата седмица - знак, че пазарът на труда остава устойчив. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са намалели с 2000 до сезонно изгладен темп от 190 хил. за седмицата до 25 февруари, съобщи министерството на труда. Това е седма поредна седмица, в която заявленията остават под 200 хиляди. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 195 хил. заявления за последната седмица.

В сряда бяха представени и данните за фабричната активност в САЩ, която отчита ръст за първи път от шест месеца насам, въпреки че показателят остава в зоната на свиване на фона на крехкото търсене и нарастващия инфлационен натиск. Измерителят на фабричната активност на Института за управление на доставките (ISM) се повишава до 47,7 пункта през февруари спрямо най-ниското си ниво от май 2020 г.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 март. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 март.

Книжата на Tesla поевтиняха с над 5%, след като компанията разочарова анализатори и инвеститори относно детайлите около „тайния план“ на главния изпълнителен директор Илон Мъск в Деня на инвеститорите.

Междувременно книжата на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпнаха съответно с 1,92%, 0,65 на сто и 1,98 на сто.

Ценови спадове отчетоха акциите на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo съответно с 0,96%, 1,77 на сто и 1,81%.

Книжата на Salesforce.com прибавиха 11,5% към стойността си, след като американският софтуерен гигант даде изненадващо оптимистична прогноза за следващата година, обявявайки, че планира да увеличи обратното изкупуване на акции, което може да намали натиска, оказван от редица инвеститори активисти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 4,064% и 4,006 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отчете ръст в стойността от 0,46% до 104,96 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се повиши с 0,41% до 81,08 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI нарасна с 32 цента до 78,01 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,15 на сто до 1842,7 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още