IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Nasdaq започват март на червена територия

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа надхвърли 4% за първи път от ноември 2022 г.

23:59 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

S&P 500 отбеляза спад в сряда, първия ден от март, тъй като трейдърите не успяха да се съвземат от губещия месец, а доходността по облигациите продължи да расте, пише CNBC.

Широкият измерител отписа 0,47% и завърши деня на ниво от 3951,39 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също отбеляза спад от 0,66% до равнище от 11 379,48 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа лек ръст от 5,14 пункта до ниво от 32 661,84 пункта.

Доходността по облигациите продължи ръстовете си от февруари, като тази по бенчмарковите 10-годишни държавни ценни книжа надхвърли 4% за първи път от ноември. В крайна сметка тя завърши деня на ниво от 3,996%. Доходността по 1-годишните облигации нарасна до ниво над 5%, а тази по 30-годишните ДКЦ е нагоре до 3,957%.

Председателят на Федералния резерв в Минеаполис Нийт Кашкари заяви в сряда, че е „отворен към възможността“ за по-голямо повишение на лихвите на заседанието на централната банка този месец „с 25 или 50 базисни пункта“, но все още не е взел решението си.

„Сега сме в несигурния период между забавянето на цикъла на повишаване на лихвите от централните банки и наблюдението на въздействието от тези ръстове върху реалната икономика“, коментира Уилям Норти, старши инвестиционен директор в Американската банка за управление на богатството. „Представянето за първите два месеца от годината беше основно повлияно от леки промени в очакванията за уместния път на паричната политика през 2023 г.“, допълни той.

„Очакваме по-добра среда за облигациите, но продължаваща двустранна волатилност на световните и американските фондови пазари, докато пазарът преценява стабилността на потребителите и корпоративната активност“, допълни той.

Първоначално нагласите на инвеститорите бяха подкрепени след публикуването на много по-силни от очакванията данни за Китай. Националното статистическо бюро на страната съобщи, че официалният му индекс PMI на мениджърите по поръчките в промишлеността е нараснал до 52,6 пункта през февруари, най-високото ниво от април 2012 г. насам.

Във вторник Wall Street приключи губещ февруари, а Dow се озова на отрицателна територия за годината. Другите два основни индекса все още задържат ръстовете за годината.

Книжата на Goldman Sachs поевтиняха за втори пореден ден, след като главният изпълнителен директор Дейвид Соломон представи преработения си план за подобряване на възвръщаемостта на инвестиционната банка. Цената на акциите на листнатата в Ню Йорк компания се понижи с 0,8% в сряда и се прибави към спада с 3,8% във вторник.

Книжата на китайския производител на електромобили Nio поевтиняха с около 4%, след като компанията обяви по-голяма от очакванията оперативна загуба от 6,7 млрд. китайски юана (976,7 млн. долара) за четвъртото тримесечие. Тя е много по-висока в сравнение с предишната година.

Цената на акциите на Tesla намаля преди деня на инвеститорите на компанията. Много инвеститори и анализатори ще следят за нови данни за бизнеса с батерии и енергия на компанията. Във вторник производителят на електромобили обяви планове да изгради нов завод в Мексико, а само няколко седмици по-рано намали цените, за да стимулира търсенето.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,44% до 104,41 пункта. Еврото поскъпна с 0,02% до 1,067 долара, а паундът е надолу с 0,06% до 1,202 долара. Спрямо йената щатските пари останаха на нивото си от предишния ден от 136,16 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши леко в сряда, тъй като признаците за значително предлагане, включително нарастващите запаси от суров петрол в САЩ, неутрализираха надеждите за по-голямо търсене след ръста на промишленото производство във водещия вносител на суров петрол Китай.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 86 цента до 84,31 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) са нагоре с 64 цента до 77,69 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,5% до 1845,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още