IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва неуверено март*

Движението е налице на фона на нов ръст в доходността по американските държавни ценни книжа

17:26 | 01.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на американската фондова борса започват новия ден на редовна търговия без значителни изменения, докато трейдърите се опитват да се съвземат след месец на загуби и продължаващ ръст на доходността по държавните ценни книжа, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 20 пункта (0,06%). От своя страна също с толкова в процентно изражение напредва и технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, докато широкият измерител S&P 500 отписва близо 0,1%.

Движението е налице на фона на нов ръст в доходността по американските държавни ценни книжа. Тази по 1-годишните облигации премина прага от 5% в сряда. Във вторник доходността по 10-годишните облигации пък достигна най-високото си равнище от ноември от малко под 4%, като в сряда е 3,957%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се понижава с 0,5% до 104,39 пункта.

Настроенията първоначално получиха тласък от значително по-силните от очакваното данни за Китай. Статистиката в страната съобщи, че официалният индекс на мениджърите по поръчките в производството е нараснал до 52,6 пункта през февруари – стойност, невиждана от април 2012 г.

Днешната търговия е факт, след като във вторник Wall Street приключи февруари на загуба. За месеца Dow е надолу с 4,19%, а S&P 500 и Nasdaq Composite с 2,61% и 1,11% съответно. Февруарските неволи изведоха индекса на сините чипове на територията на загубата за цялата година, докато останалите два измерителя още успяват да се запазят ръстовете.

Спадът е обрат спрямо януарското представяне и е предизвикан отчасти от данните за заетостта през първата седмица на месеца, посочва Кейт Бюканън, старши портфолио мениджър към Globalt Investments. Заетите извън селскостопанския сектор са се увеличили с 517 хил. през януари след ревизирания във възходяща посока ръст от 260 хил. през декември, показа докладът на Министерството на труда. Това е значително над очакваните 187 хил. от икономисти, анкетирани от Dow Jones.

„Това беше повратна точка, която всички ние можем да посочим“, коментира Бюканън. „Пазарът преживя момент, в който участниците осъзнаха, че може би пазарът на труда е достатъчно затегнат, за да продължи да задава тона“ за още строгост в паричната политика, допълни тя.

На стоковите пазари цената на петрола не намира единна посока. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент остават почти без промяна, макар и на зелено, на ниво от 83,47 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,2% до 76,88 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,7% до 1848,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още