IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силната фабрична активност в Китай върна оптимизма на борсите в Азия

Инвеститорите отразиха и коментарите на новия зам.-управител на ЯЦБ Шиничи Учида относно прегледа на паричната политика на регулатора

12:17 | 01.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове, след като инвеститорите отчетоха новите данни за фабричната активност в Китай, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,26% до 27 516,53 пункта. Индексът Topix записа ръст от 0,23% до 1997,81 пункта.

Окончателният индекс на производствената активност (PMI) на японската банка au Jibun Bank се понижи до 47,7 пункта през февруари от 48,9 през януари, спадайки с най-резкия си темп от повече от две години.

Новоназначеният заместник-управителя на Японската централна банка (ЯЦБ) Шиничи Учида заяви, че регулаторът няма да преразгледа веднага своята ултраразхлабена парична политика, предполагайки, че всяко подобно действие може да отнеме около година. Според Учида ЯЦБ не трябва да променя своите политически възгледи само за да се справи със страничните ефекти от продължителните стимули, като пазарните изкривявания, причинени от сериозната намеса на банката, за да защити тавана на доходността по държавните облигации.

Борсата в Сеул, Южна Корея, остана затворена поради национален празник.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (1 март). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в сряда (1 март).

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite записа ръст от 1% до 3312,35 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 1,11% до 11 914,32 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng отчете повишение с 833,77 пункта, или 4,21%, до равнище от 20 619,71 пункта.

Индексът на мениджърите по покупките в производството (PMI) в Китай е нараснал до 52,6 пункта от 50,1 през януари, отчитат от Националното статистическо бюро. Данните надхвърлят значително прогнозата на анализаторите за 50,5 пункта и са най-високата стойност от април 2012 г.

Междувременно в Индия и Австралия обаче се наблюдава забавяне на икономическия растеж през тримесечието до декември, а износът на Южна Корея спадна през февруари за пети пореден месец, разкривайки проблемите, които забавянето на световното търсене причинява на производителите в региона.

Фабричната активност е продължила да се свива в Тайван и Малайзия през февруари, а във Филипините се е разширила с по-бавни темпове, отколкото през януари, сочат още данните.

Австралийският бенчмарк ASX 200 отчете спад от 0,09% до 7251,6 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още