IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси записаха месечни спадове в последната сесия за февруари

Според UBS Financial Services увеличаването на лихвите от страна на Фед е натежало върху фондовите борси

23:07 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията без единна посока, докато инвеститорите отразяват последните икономически данни и новите коментари на служители на Федералния резерв на САЩ. За февруари основните борсови показатели записаха спадове.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,71% до 32 654,98 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа спад от 0,32% до 3969,69 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite отчете понижение от 0,10 на сто до 11 455,54 пункта.

За целия февруари Dow е надолу с 4%, а Nasdaq и S&P 500 – съответно с около 1% и 2,5 на сто.

Инвеститорите реагираха на новите данни за потребителското доверие в САЩ, което неочаквано се понижава през февруари, тъй като нарастващите цени и задълбочаването на опасенията относно икономическите перспективи надвишават краткосрочната сила на пазара на труда. Индексът на Conference Board отчита спад до 102,9 пункта от 106 пункта през януари. Медианната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, е за ръст до 108,5 пункта. Показателят за потребителските очаквания – отразяващ 6-месечната перспектива за потребителите – се понижава до 69,7 пункта, най-ниското ниво от юли, когато данните за настоящите условия показаха ръст до 152,8 пункта.

Междувременно доходността по 10-годишните американски ДЦК достигна най-високото си ниво от ноември насам.

„Повечето инвеститори очакваха доходността по 10-годишните американски облигации да надхвърли 4%, като вижда този таван от 4% да помогне на акциите да се възстановят през март“, коментира Джеф Килбърг, основател и главен изпълнителен директор на KKM Financial.

Според UBS Financial Services увеличаването на лихвите от страна на Фед е натежало върху фондовите борси.

„Смятаме, че икономиката е в късен етап на цикъла, като Фед продължава да повишава лихвите, а растежът вероятно ще се забави. По-строгите политики създават негативни рискове за пазарите“, пише икономистът на UBS Браян Роуз в бележка до клиентите в понеделник.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 февруари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 28 февруари.

Книжата на Tesla поевтиняха с над 1%, въпреки че президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че компанията ще изгради нов монтажен завод за електромобили в страната. Първоначалната инвестиция ще бъде на стойност около 1 млрд. долара, а допълнителните фази могат да доведат общите разходи до 10 млрд. долара, споделя мексикански източник, запознат с въпроса.

Спадове записват компаниите от фармацевтичния сектор. Книжата на Johnson and Johnson и Merck поевтиняха съответно с 1,55% и 2,74 на сто. Цената на акциите на Eli Lilly се понижи с 1,75 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижи съответно до 3,91% и 3,912 на сто.

Доларовият индекс записа ръст от 0,27% до 104,96 пункта спрямо кошница от шест конкурентни валути.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,8% до 83,89 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 1,8% до 77,05 долара за барел.

Златото записа най-слабия си месец от юни насам, като цената му в края на сесията на Wall Street достигна 1846,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още