IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите икономически данни помрачиха настроенията на борсите в Европа

Междувременно акциите на Santander поскъпнаха с 4,8%, след като банката представи планове за увеличаване на възвращаемостта през следващите години

19:28 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове, тъй като настроенията на инвеститорите бяха помрачени от новите икономически данни в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,32% до 461,11 пункта.

Германският индекс DAX записа спад от 0,11% до 15 365,14 пункта.

Френският показател CAC отчете понижение от 0,38% до 7267,93 пункта.

Британският измерител FTSE се понижи с 0,74% до 7876,28 пункта.

Пазарите реагираха на неочакваното ускорение на инфлацията във Франция и Испания през февруари, което засилва натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да прибегне до допълнителни повишения на лихвените проценти и засилвайки политическите рискове за лидерите на двете страни.

Потребителските цени във Франция се повишават с рекордните 7,2% спрямо предходната година, тъй като разходите за храна и услуги нарастват. Инфлацията в Испания се ускорява до 6,1%. Анализаторите очакваха повишаването на цените да остане непроменено на ниво от 7% във Франция и да се забави в Испания.

Междувременно акциите на Santander поскъпнаха с 4,8%, след като банката представи планове за увеличаване на възвращаемостта през следващите години.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 февруари. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 28 февруари.

Оптимизмът около договора между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) от понеделник относно промяната на така наречения Северноирландски протокол се разсея във вторник.

Споразумението стана възможно след четиримесечни преговори между ЕС и правителството на британския премиер Риши Сунак, който зае по-малко конфронтационна позиция към Брюксел в сравнение с предшествениците на премиера Лиз Тръс и Борис Джонсън. Основният въпрос за решаване при разговорите беше този за митническите проверки в Северна Ирландия, които доведоха до покачване на напрежението в този британски регион.

В понеделник бяха публикувани и данните за икономическото доверие в еврозоната, което неочаквано се влошава през февруари, противопоставяйки се на надеждите за продължително възстановяване година след като Русия нахлу в Украйна. Индексът на Европейската комисия за доверието е спаднал до 99,7 пункта от ревизирани данни за 99,8 пункта за януари. Икономистите очакваха четвърти пореден месечен ръст, като само една оценка в проучване на Bloomberg сочеше подобно развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още