IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквания за търсене в Китай подкрепят цената на петрола

Водещите сортове обаче са напът да запишат месечен спад на цената си

08:24 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търговията на петролните пазари се стабилизира в ранната азиатска сесия днес (28 февруари) след пониженията в цените в последните дни. Надежда за инвеститорите носят очакванията за ръст на търсенето на суровината в Китай, пише Ройтерс.

В следващите дни се очакват статистически данни за китайската икономика, които да подскажат в каква посока се движи страната, съответно и какво ще бъде потреблението на петрол. "Икономическото възстановяване на Китай ще повиши търсенето на суровини, като петролът е в позиции да спечели най-много", коментират анализатори от JP Morgan.

Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0,34% до 75,94 долара. Априлските контракти за европейския сорт Брент, чийто срок за търговия изтича днес, се търгуват за 82,60 долара за барел, което е увеличение от 0,18 на сто. Майските доставки достигат до цена от 82,21 долара за барел.

И двата водещи сорта на петролните пазари са напът да запишат месечни понижения - от около 2% за Brent-а до около 4% за WTI. При това положение американският сорт ще запише серия от четири месеца със спад на цената си.

Икономическото възстановяване на Китай ще повиши търсенето на суровини, като петролът е в позиции да спечели най-много
Анализатори на JP Morgan

Според очакванията на JP Morgan цената на петрола през 2023 година ще бъде средно около 90 долара за барел. Пазарите ще са под влияние не само на Китай, но и на ситуацията в САЩ. Високата все още инфлация подсказва, че Федералният резерв ще продължи да вдига лихвата, а това ограничава търсенето.

По-късно днес ще бъдат публикувани и данните за резервите от горива в САЩ, което също ще окаже влияние върху търговията с петрол на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още