IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативният импулс от Wall Street отново се пренесе на борсите в Азия

Fitch отбеляза, че банковият сектор в Сингапур е единственият в Азиатско-Тихоокеанския регион, за който се отчита подобряваща се перспектива за 2023 г.

11:57 | 27.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мрачните настроения на Wall Street се прехвърлиха и сред инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион, след като щатските индекси записаха най-слабата си седмица от началото на годината, тъй като икономистите очакват периода на затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ да продължи, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк Nikkei 225 отчете спад от 0,11% до 27 423,96 пункта. Индексът Topix напредна с 0,22% до 1992,78 пункта, след като правителството на третата по големина икономика в света номинира за гуверньор на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда, които говори в понеделник пред горната камара на парламента.

В Китай континенталният показател Shanghai Composite записа понижение от 0,28% до 3258,03 пункта. Индексът Shenzhen изтри 0,73% от стойността си, смъквайки се до равнище от 11 701,95 пункта.

Хонконгският измерител Hang Seng отчете спад от 0,33% до 19 943,51 пункта. Технологичният подиндекс Hang Seng Tech се понижи с 0,19%.

На борсата в Сеул индексът Kospi записа спад от 0,87% до 2402,64 пункта.

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 1,31%, докато тези на SK Inc. изтриха 1,16% от стойността си.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 1,12%, смъквайки се до ниво от 7224,8 пункта.

В петък вечерта щатските индекси оставиха зад гърба си своята най-слаба седмица от началото на годината. Dow Jones Industrial Average се понижи до 32 816,92 пункта, докато S&P 500 и Nasdaq Composite отчетоха спадове до съответно 3970,04 пункта и 11 394,94 пункта. За седмицата S&P 500 изтри 2,7% от стойността си, записвайки най-слабия си 50-дневен период от 9 декември. Dow бе надолу с близо 3%, отчитайки четвърта поредна седмица на спад. Nasdaq отбеляза седмичен спад от 3,3%, както и втора поредна седмица на понижение.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (27 февруари). Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (27 февруари).

Междувременно рейтинговата агенция Fitch заяви по-рано, че печалбите на сингапурските банки ще се „подобрят съществено“ през 2023 г., тъй като нарастващите лихвени проценти стимулират приходите им, особено през първата половина на годината.

Fitch отбеляза, че банковият сектор в Сингапур е единственият в Азиатско-Тихоокеанския регион, за който се отчита подобряваща се перспектива за 2023 г., която се основава на по-големи маржове и добре ограничени кредитни разходи.

Агенцията добавя, че рисковете за качеството на активите остават „управляеми“, а разходите от увеличената тежест при обслужването на дълга вероятно ще бъдат добре покрити от „значителните“ общи провизии.

На фона на тази новина акциите на DBS Bank потънаха с 0,35%, докато тези на OCBC Bank поскъпнаха с 0,24 на сто.

Инвеститорите обърнаха внимание и на петролните пазари в региона. Според Пол Санки, президент и водещ анализатор в Sankey Research, засилващото се търсене след повторното отваряне на икономиката на Китай все още не е отразено напълно при цените на петрола.

„Данните за Китай изглеждат наистина подобрени от гледна точка на мобилността и активността, но всъщност не се отразяват в цените на петрола“, изтъква Санки, добавяйки, че цените на петрола не се движат толкова силно, колкото се очакваше.

Фючърсите на международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,10% до 83,24 долара за барел, докато цената на американския лек петрол WTI расте с 0,17 на сто до 76,45 долара за барел.

Междувременно Китайската народна банка запази умерено мрачен тон в своя тримесечен доклад, повтаряйки, че сегашната ѝ позиция се приема за подходяща за подкрепа на икономическия растеж на страната. Регулаторът затвърди ангажимента си да поддържа достатъчно голяма ликвидност и растеж при кредитите, запазвайки в същото време темпа на парично предлагане и растеж на социалното финансиране съгласно движението при номиналния брутен вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още