IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси приключиха най-слабата си седмица за 2023 г.

Акциите на Boeing поевтиняха с над 4%, след като компанията временно отложи доставката на самолетите 787 Dreamliner поради проблеми с фюзелажа

23:33 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси завършиха най-слабата си седмица от началото на годината, след като предпочитаният от Федералния резерв на САЩ показател на инфлацията нарасна с повече от очакваното през януари, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 336,99 пункта, или с 1,02%, до ниво от 32 816,92 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,05% до 3970,04 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 1,69% до 11 394,94 пункта.

Акциите на Boeing поевтиняха с над 4%, след като компанията временно отложи доставката на самолетите 787 Dreamliner поради проблеми с фюзелажа. Цената на книжата на Microsoft и Home Depot се понижи съответно с 2,2% и 0,9 на сто.

За седмицата S&P 500 изтрива 2,7% от стойността си, записвайки най-слабия си 50-дневен период от 9 декември. Dow е надолу с близо 3%, отчитайки четвърта поредна седмица на спад. Nasdaq отбелязва седмичен спад от 3,3%, както и втора поредна седмица на понижение.

Потребителските разходи в САЩ се възстановяват силно през януари на фона на значителен ръст на доходите, а инфлацията се е ускорила. Този показател, който формира над две трети от икономическата активност в САЩ, се увеличава с 1,8% миналия месец, обяви министерство на търговията в петък. Данните за декември също бяха ревизирани нагоре до спад от 0,1% вместо от 0,2%, както бе обявено преди това. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха потребителските разходи да се възстановят с 1,3%.

Ръстът на разходите вероятно се дължи на корекция на разходите за живот – най-голямото увеличение от 1981 г., за над 65 млн. получатели на социални помощи, което е увеличило доходите.

Докладът засилва опасенията, че Фед ще продължи да увеличава лихвените проценти за по-дълъг период от време от първоначално прогнозираното.

Според Лиз Ан Зондърс, старши инвестиционен стратег в Charles Schwab, зад пазарните спадове се крие нещо повече от последните икономически данни, публикувани в петък.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 24 февруари. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 24 февруари.

В момента пазарът изпитва ефекта от „твърде много добри новини наведнъж“, споделя от друга страна своето мнение анализаторът на Baird Рос Мейфийлд. Тъй като инфлацията остава нажежена и се очаква Фед да продължи да повишава лихвите, Мейфийлд съветва инвеститорите да „контролират това, което [те] могат да контролират“.

Книжата на Block поскъпнаха с над 4,3%, след като компанията за разплащания отчете резултати, които не изпълниха изцяло очакванията, но все пак обяви силен ръст на брутната си печалба. Block отчете 1,66 млрд. долара брутна печалба, или с 40% спрямо година по-рано. Това надмина прогнозата на Wall Street за 1,53 млрд. долара. Печалбата на акция е достигнала 22 цента на коригирана база спрямо очаквани 30 цента на акция.

Цената на акциите на Warner Bros. Discovery се понижи с 1,14 на сто, след като конгломератът отчете голяма загуба и записа 11,1 млрд. долара приходи за четвъртото тримесечие, като не успя да изпълни прогнозите на анализаторите, тъй като медийната индустрия се бори с отслабването на рекламния пазар.

Телевизионната мрежа на компанията, която включва кабелни канали като TNT, TBS и Discovery, е записала 6% спад на приходите до 5,5 млрд. долара, след като рекламните приходи в частност са се свили.

На фона на тези новини доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 3,949% и 3,934 на сто.

Междувременно доларовият индекс отчете ръст от 0,6% до 105,23 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 1,2% до 83,16 долара за барел. Тази на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,2% до 76,32 долара за барел.

Златото поевтиня с 0,48% до 1818,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още