IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nvidia повежда ръстовете на Wall Street въпреки мрачните сигнали от протокола на Фед*

Пазарите реагират и на данните за американската икономика, която се разширява по-бавно от прогнозираното през четвъртото тримесечие

17:47 | 23.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основните американски борсови индекси започват сесията с ръстове, подкрепени от силното представяне на производителите на чипове, докато инвеститорите оценяват сигналите от публикувания в сряда протокол от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 0,68% до 33 269,05 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 0,92% до 4027,78 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва повишение от 1,06% до 11 628,73 пункта.

Книжата на Nvidia поскъпват с над 14,4%, след като компанията обяви, че очаква възстановяване на бизнеса си, свързан с видеоигрите, и посочи популярните инструменти за генериране на езици с изкуствен интелект като потенциален стимул. Nvidia съобщи, че тримесечните ѝ приходи са спаднали с 21% на годишна база до 6,05 млрд. долара, а нетната печалба е намаляла повече от два пъти до 1,41 млрд. долара. Резултатите бяха по-добри от очакваните в проучване на FactSet сред анализатори.

Това осигури възходящ импулс и за другите производители на чипове. Акциите на Intel, AMD и Qualcomm поскъпват съответно с 2,22%, 4,91 на сто и 1,69%. Цената на книжата на Broadcom нараства с 1,17%.

Инвеститорите продължават да залагат какви ще бъдат следващите ходове на Фед по отношение на лихвените проценти. В сряда беше публикуван протоколът от последното заседание на централната банка, провело се на 31 януари-1 февруари. В документа се отбелязва, че членовете на институцията са съгласни, че има сигнали за забавяне на инфлацията, които обаче не са достатъчни, и ще има нужда от ново увеличение на лихвите.

„Вероятно се намираме в края на един икономически цикъл, тъй като Фед повишава лихвите, докато не види явно разхлабване на пазара на труда“, посочва Брент Шуте, главен инвестиционен директор в Northwestern Mutual Wealth Management. „Единственият начин да постигнем меко кацане е като се върнат хората на пазара на труда“, добавя Шуте.

Пазарите реагират и на последните икономически данни от САЩ. Американската икономика се разширява по-бавно от очакваното през четвъртото тримесечие, отразявайки низходящата ревизия на потребителските разходи и възходящата на предпочитаната от Фед мярка на инфлацията. Коригираният спрямо инфлацията брутен вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е увеличил с годишен темп от 2,7% през тримесечието, показват актуализираните данни на министерството на търговията на САЩ, цитирани от Bloomberg. За сравнение, първите изчисления сочеха ръст от 2,9%.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (23 февруари). Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в четвъртък (23 февруари).

Акциите на Meta поскъпват с над 0,9%, въпреки че Washington Post съобщи, че компанията се подготвя за нов кръг от съкращения, насочени към подразделенията на компанията в целия свят. Решението е част от реорганизацията и усилията за свиване на процесите, като ще засегне хиляди работници.

Цената на книжата на Amazon.com Inc. нараства с 0,24 на сто, като гигантът в онлайн търговията на дребно завърши сделката за 3,9 млрд. долара за придобиване на оператор на клиники за първична медицинска помощ, присъединявайки се към редица компании, които залагат на докторски и медицински услуги, за да разширят обхвата си в здравеопазването.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижава съответно до 3,912% и 3,898 на сто.

Доларовият индекс записва спад от 0,1% в стойността си спрямо кошница от шест конкурентни валути, понижавайки се до равнище от 104,5 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се увеличава с 2,11% до 82,30 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 2,34% до 75,68 долара за барел.

Цената на златото се понижава с 0,3% до 1835,30 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 23.02.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още