IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След най-голямото си дневно поевтиняване от 7 седмици петролът се завръща към растеж*

Според протокола от последната среща на Фед повечето централни банкери смятат, че рисковете от високата инфлация остават ключов фактор

08:41 | 23.02.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Петролът отново се завръща към поскъпване в четвъртък, след като сортът "Брент" отбеляза най-голямото си дневно поевтиняване от седем седмици предишния ден. Играчите на пазара преоценят позициите си, след като Федералният резерв потвърди опасенията за икономиката, предполагайки още увеличения на лихвите в бъдеще, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта "Брент" се повишават с 18 цента, или 0,22%, до 80,78 долара за барел, а върху американския суров петрол – с 19 цента, или 0,26%, до 74,14 долара за барел.

И двата бенчмарка изгубиха по над 2 долара в предишната търговия заради очаквания за по-агресивни увеличения на лихвите.

Протоколът от последната среща на Фед, публикуван в сряда, показа, че повечето централни банкери са съгласни, че рисковете от високата инфлация остават ключов фактор, оформящ паричната политика, и се ангажират с още увеличения на лихвите, докато ръстът на потребителските цени не бъде поставен под контрол.

Те предполагат още, че пренасочване към по-малки повишения ще им позволи да калибрират по-точно с входящите данни.

На петролния пазар цените продължават да са обременени от перспективата, че Фед може да продължи борбата си с инфлацията по-интензивно, отколкото се очакваше досега на фона на досегашната стабилна икономическа ситуация и неотдавнашния само умерен спад на инфлацията.  

Въпреки че повишаването на основните лихвени проценти е средство за борба с високите нива на инфлация, то също така забавя икономическия растеж. По правило страда и търсенето на енергия, поради което петролът обикновено реагира на по-строгата парична политика с намаляване на цените. Освен това доларът обикновено печели от повишаването на лихвените проценти в САЩ. В резултат на това суровия петрол, търгуван в долари, на много места става по-скъп поради обменния курс, което допълнително натежава върху търсенето. 

Инвеститорите пренастройват позициите си на енергийния пазар, отразявайки перспективите за възстановяващото се търсене от Китай и слабото потребление в САЩ и други развити икономиката, коментират анализатори на Haitong Futures.

Предоставяйки известна подкрепа на цените на петрола, Русия планира да намали износа на петрол от западните си пристанища с до 25% през март спрямо февруари, надвишавайки вече обявеното намаление на добива с 500 хил. барела на ден.

Доларовият индекс се понижи с 0,1% до 104,39 пункта в четвъртък, с което петролът леко поевтинява за притежателите на други валути.

Поскъпването на черното злато обаче е ограничено от сигналите за нови натрупвания в запасите в САЩ.

Запасите от суров петрол и гориво в страната са се увеличили с 9,9 млн. барела миналата седмица, посочват пазарни източници, цитирайки данни на Американския петролен институт от сряда.

Резервите от петрол в САЩ се увеличават всяка седмица от средата на декември насам, предизвиквайки опасения сред инвеститорите по отношение на търсенето.

Анкета на Ройтерс прогнозираше увеличение от 2,1 млн. барела на запасите от петрол за миналата седмица. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация ще бъдат публикувани по-късно днес. 

*Информацията е актуална към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Хьюстон, у нас проблема:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=WGYU44BcuaM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Мъдуровската коалиция след деня на хумора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Early last year, American officials went to Venezuela, a Russian ally and longtime U.S. foe, to open a dialogue with President Nicolas Maduro about easing sanctions so the country can sell its oil on the international market to combat rising prices amid Russia's war in Ukraine.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още