IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси започват колебливо сесията след най-лошия си ден за годината*

Трейдърите очакват сигнали за бъдещото повишаване на лихвите от протоколите след последното заседание на Фед

18:54 | 22.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси започват сесията в сряда близо до нивата си от предходния ден, след като във вторник преживяха най-лошия си ден от началото на годината. Трейдърите очакват протоколите от последното заседание на Федералния резерв, за да получат повече информация за бъдещия график на повишаването на лихвите от централната банка, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 5,29 пункта до ниво от 33 134,61 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,11% до 3994,48 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,01% до 11 488,33 пункта.

Книжата на Walmart и Cisco Systems поевтиняват с по над 1% и натежават върху Dow Jones. Цената на акциите на Palo Alto Networks нараства с 10,2%, след като компанията за киберсигурност повиши прогнозите за печалбата си за годината. Криптоборсата Coinbase надмина очакванията за приходите си, но цената на акциите ѝ се понижава с 2%.

Фед ще публикува днес протоколите от последното си заседание. Инвеститорите ще следят за сигнали за бъдещите повишения на лихвата от централната банка.

Нарастващите опасения, че Фед ще продължи да вдига лихвите, направиха инвеститорите по-предпазливи във вторник и тласнаха основните индекси към най-лошия им ден от началото на 2023 г. Няколко отчета, включително разочароващите резултати на Home Depot също предизвикаха опасения за стабилността на потребителите.

В сряда председателят на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард предупреди, че борбата на централната банка с инфлацията далеч не е приключила.

„Стана популярно да казваме: Да забавим темпото и да видим как да стигнем до там, където трябва да бъдем. Все още не сме стигнали до етапа, в който комисията да сложи т. нар. крайна лихва“, каза Булард в интервю за CNBC.

Участниците на паричния пазар очакват лихвата да достигне връхна точка от 5,35% до юли и да остане около тези нива до края на 2023 г.

Книжата на компании, постигащи бърз растеж, като Tesla, Nvidia, Qualcomm и Amazon.com поскъпват, след като доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна спрямо връхната им точка от няколко месеца насам до 3,906%. Доходността по 30-годишните облигации също е надолу до 3,917%.

Книжата на CoStar Group поевтиняват с 6,2%, след като компанията за онлайн продажби на имоти съобщи, че вече не преговаря да придобие собственика на Realtor.com, Move Inc, от News Corp и даде разочароващи прогнози за приходите си през първото тримесечие.

Листнатите в САЩ акции на Baidu напредват с 3,4% на фона на силните приходи през четвъртото тримесечие и новия план за обратно изкупуване на акции.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нараства с 0,18% до 104,37 пункта. Еврото поевтинява с 0,24% до 1,062 долара, а паундът отписва 0,43% до 1,207 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,23% до 134,68 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава на фона на притесненията за търсенето на гориво преди публикуването на протоколите от последното заседание на Федералния резерв. Очаква се те да покажат, че са необходими още повишения на лихвите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент са надолу със 79 цента до 82,26 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI с доставка през април отписват 68 цента до 75,68 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,15% до 1845,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,45 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 22.02.23 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още