IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активна търговия с акциите на БФБ-София повиши ликвидността в сесията

Индексите затвориха разнопосочно

18:45 | 21.02.23 г.
Снимка: БФБ-София
Снимка: БФБ-София

По-активна търговия с акциите на Българската фондова борса (БФБ) повиши ликвидността в сесията в сравнение с предходни сесии.

БФБ-София стана най-търгуваното дружество с 28 сделки, като формира близо една трета (почти 431 хил. лева) от общия оборот на сесията, който достигна над 1,381 млн. лева. Акциите на дружеството поевтиняха с 2,78%, като са на трето място по спад от всички търгувани книжа в рамките на сесията.

Още 241,5 хил. лева оборот се формираха от сделки с дялове на НДФ „Конкорд Фонд-7 Саут-Ийст Юръп“, а 132 815 лева достигна оборотът по позицията на „Синтетика“.

Продължи и активната търговия с акции на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“. Акциите поевтиняха значително по-малко в сравнение с вчерашната сесия – с 1,22% днес при над 10% вчера, след като мажоритарният акционер обяви, че ще подкрепи предложение на ръководството да отпадне ангажиментът за разпределяне на поне 50% от печалбата като дивидент. Днес дружеството обяви, че има инвеститор, който ще прави оценка с цел инвестиция в компанията.

Акцията е третата най-ликвидна с общо 19 сделки.

Индексите на БФБ затвориха разнопосочно. Двата основни индекса SOFIX и BGBX40 приключиха сесията с повишения – съответно с 0,6% до 614,14 пункта и 0,28% до 141,34 пункта.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT не отчете изменение в сесията, а BGTR30 се понижи с 0,1% до 734,49 пункта.

От акциите в SOFIX най-силен ръст отчетоха тези на „Софарма“ – 4,35%, следвани от ЦКБ с 1,23% и „Еврохолд България“ с 1,2%. Най-силен спад от акциите в индекса регистрираха книжата на „Сирма Груп Холдинг“ – с 2,19%, следвани от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ и „Доверие Обединен Холдинг“ с 1%.

Най-поскъпващите акции от SOFIX са лидери по ръст и в BGBX40. Най-губещите акции в широкия индекс са „БФБ-София“, „Сирма Груп Холдинг“ и „Агрия Груп Холдинг“ със спад от 1,82%.

Най-печеливша от всички търгувани акции в сесията е акцията на „Булгартабак Холдинг“, която поскъпва с 39,81%. Най-губеща е акцията на „Елхим Искра“ със спад от 5%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още