IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва леко след седмичното поевтиняване*

Възстановяването на Китай компенсира опасенията за мерките на Фед

08:15 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпва след седмичното си поевтиняване заради надеждите, че възстановяването на китайското търсене набира скорост след края на политиката за нулев Covid, което надделява над ястребовите сигнали от Федералния резерв, предава Bloomberg. 

Цената на американския петрол West Texas Intermediate се повишава до 76,87 долара за барел, прекъсвайки най-дългата серия от спадове за тази година. Суровият петрол сорт Брент поскъпва със 71 цента, или 0,86%, до 83,71 долара за барел.

Макар че съобщението от миналата седмица, че САЩ ще продадат 26 млн. барела суров петрол от стратегическите си петролни резерви, оказва известен низходящ натиск върху пазара, глобалното предлагане изглежда „остава без промяна или малко под" предходния съответен период, след като се вземат предвид съкращенията на производството от страна на Русия и ОПЕК+, казва пред Ройтерс Бейдън Мур, ръководител на отдел „Изследване на суровините" в National Australia Bank.

Той има предвид споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ, група, известна като ОПЕК+, от октомври миналата година за намаляване на целевите нива на добив на петрол с 2 млн. барела на ден (бр.) до края на 2023 г.

Появяват се признаци за възстановяване на търсенето на петрол в Китай, въпреки че перспективата за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв заради борбата му с инфлацията задържа цените на суровия петрол.

„Икономическите нагласи и настроенията на финансовите пазари вероятно ще останат водещи", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights. „Повторното отваряне на търговията в Китай може да предизвика прилив на бичи настроения в някакъв момент през следващите седмици“. 

Началото на 2023 г. за петролния пазар е несигурно, тъй като инвеститорите жонглират между постоянните опасения за забавяне на световната икономика и оптимизма за отварянето на Китай. Последиците от санкциите срещу руската енергетика и пренасочването на глобалните потоци добавиха още един елемент на несигурност на световния пазар. 

САЩ планират да наложат нов контрол върху износа и нови санкции над Русия, насочени към ключови отрасли година след инвазията ѝ в Украйна. Според запознати мерките ще бъдат насочени към отбранителния и енергийния сектор на страната, финансовите институции и няколко физически лица. 

Анализаторите очакват вносът на петрол в Китай да достигне исторически максимум през 2023 г. поради повишеното търсене на транспортно гориво и пускането в експлоатация на нови рафинерии.

100 долара
за барел ще е цената на петрола до края на годината според анализатори от Goldman Sachs.

Китай, заедно с Индия, се превърнаха в най-големите купувачи на руски суров петрол след ембаргото на Европейския съюз.

В същото време бъдещият недостиг на петролни доставки вероятно ще доведе до повишаване на цените към 100 долара за барел до края на годината, твърдят анализатори от Goldman Sachs в бележка от 19 февруари.

Цените ще се повишат, „тъй като пазарът ще се върне към дефицита с недостатъчни инвестиции, шистови ограничения и дисциплина на ОПЕК, която гарантира, че предлагането няма да отговаря на търсенето", пишат те.

* Цените са актуални към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още