IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес Москва отсрами борсите в ЦИЕ 

Най-важните фондови борси в Източна Европа претърпяха понижения заради опасенията за следващите стъпки на Фед 

20:02 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-важните фондови борси в Източна Европа претърпяха понижения в петък. Цените на акциите се понижиха и на водещите европейски фондови борси и на Wall Street. В международен план очакванията за по-нататъшно повишаване на основните лихвени проценти в САЩ от страна на Федералния резерв в борбата с продължаващата висока инфлация натежаха на пазарите.

През предходния ден бяха публикувани икономически данни от САЩ, които като цяло предполагат по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Изявленията на членовете на Фед Лорета Местър и Джеймс Булард също сочат в посока на по-големи стъпки за затягане на лихвените проценти. И двамата заявиха, че за следващото заседание за определяне на лихвените проценти ще бъде обмислено увеличение с още 0,50 процентни пункта. Това би увеличило отново темпа на работа на Фед, след като през декември и февруари бе предприета само една стъпка на увеличение на лихвения процент от 0,25 процентни пункта.

В Прага индексът PX затвори с леко понижение - с 0,09% на ниво от 1399,25 пункта. Акциите на CEZ заеха централно място поради спекулациите, че енергийната компания може да бъде национализирана, след като предишния ден чешкият министър на финансите Петър Фиала отново заяви, че държавата може да разшири контрола си върху сектора. Ключов миноритарен акционер заяви, че не очаква CEZ да бъде национализирана, тъй като това би било много скъпо за държавата. Акциите на CEZ се понижиха рязко с 2,5%.

Будапещенският индекс Bux се понижи преди уикенда с 0,90% до 45 626,92 пункта. MOL зае централно място в петък със своите данни. Петролната компания не оправда очакванията с консолидираната си печалба, пишат експертите от Erste Group. Цената на акциите спадна с 1,6%.

Във Варшава Wig-20 затвори със спад от 0,34% до ниво от 1859,26 пункта. По-широкият индекс Wig се понижи с 0,25% до 60 459,17 единици. Четирите най-търгувани компании бяха PKO Bank, понижила се с 1,4%, акциите на PKN-Orlen, останали без промяна в процентно изражение, както и Allegro, надолу с 0,4%, и Bank Pekao, с понижение от 3,2%.

Виенската фондова борса затвори с леки понижения в петък. ATX успя да се отдалечи значително от най-ниските си стойности сутринта, като приключи с малък минус от 0,14% до 3495,97 пункта. По-широкият ATX Prime също загуби 0,14% до 1758,09 пункта. Това сложи край на тридневната печеливша серия на виенския пазар - нарастващите опасения за лихвените проценти напоследък отново се върнаха във фокуса на инвеститорите и помрачиха настроението.

Във Виена акцентът беше поставен върху редица индивидуални резултати. Strabag увеличи строителната си продукция през изминалата година с десет процента до рекордното ниво от 17,7 млрд. евро. Портфейлът от поръчки се е увеличил с шест процента до 23,7 млрд. евро. Въпреки това акциите реагираха с отстъпление от 0,8%.

Акциите на Rosenbauer поскъпнаха с 1,2 процента след представянето на резултатите за 2022 г., след като в хода на търговията книжата бяха предимно на червено. През изминалата 2022 финансова година доставчикът на противопожарно оборудване се плъзна в зоната на загубите поради затруднения с материалите и в някои случаи значително по-високи цени на доставчиците.

От друга страна, доставчикът на кетъринг услуги за авиокомпании DO&CO се е възползвал от повишеното търсене във всички сфери на дейност след спада, свързан с коронавируса, и е увеличил продажбите си повече от два пъти през първите три тримесечия на 2022/2023 г. Печалбата също е нараснала силно. Акциите поскъпнаха с 2%.  

От друга страна, след неотдавнашните отчетливи загуби на Московската фондова борса днес там най-сетне имаше положителен знак. Руският индекс RTS се възстанови с 1,49% до 920,19 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още