IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в САЩ се отказват от залозите за спад на лихвите заради упоритата инфлация

Движението при фючърсите показва, че Фед може и да не понижи лихвите поне до 2024 г.

12:22 | 25.02.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите, които в продължение на месеци залагаха, че Федералният резерв на САЩ ще намали лихвите тази година, са принудени да се откажат от тези залози заради данните, които предполагат, че високата инфлация ще се задържи.

Фючърсните пазари в началото на февруари сигнализираха, че централната банка на САЩ ще намали лихвите поне два пъти до края на годината. Тази седмица те предлагат приблизително равни шансове за едно намаление на лихвените проценти или никакво през 2023 г., пише FT.

Движението при фючърсите показва, че инвеститорите все повече се доближават до мнението, че Фед няма да понижи лихвите поне до 2024 г.

„Пазарът върви в съответствие с Фед“, коментира Прия Мисра, ръководител стратегия за глобални лихви в TD Securities.

Във вторник стана ясно, че потребителските цени в САЩ са се понижили с по-малко от очакваното през януари. По-специално разходите за жилищата поддържат инфлацията. В сряда излезе статистика, че продажбите на дребно в САЩ, които включват артикули като храни и бензин, са се повишили с 3% миналия месец, доста над прогнозите за увеличение от 1,8%.

„Данните от тази седмица донесоха доза реалност на пазарите“, коментира Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco US.

Докладът за заетостта в САЩ през януари показва, че пазарът на труда остава силно нагорещен – през месеца са създадени близо три пъти повече работни места от очакваното.

Фед забави темпото на ръст на лихвите, като вдигна основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта през февруари след повишения от 0,75 и 0,5 процентни пункта през по-голямата част от 2022 г.

Преди публикуването на отчета за работните места през януари, фючърсните пазари индикираха, че референтният лихвен процент на Фед ще достигне връх от 4,9 процента през второто тримесечие, преди да спадне до около 4,4 процента до края на годината, което предполага две намаления на лихвения процент от 0,25 процентни пункта всяко.

След това обаче, в сряда фючърсните пазари показваха, че инвеститорите очакват повишаване на лихвените проценти през март и май, с пик на лихвените проценти от 5,25 процента. След това се очаква намаление с по-малко от 0,25 процентни пункта до края на 2023 г.

Залозите за това какви ще бъдат лихвите до края на 2024 г. се променят значително. Промените в очакванията за лихвените проценти са придружени и от променящи се залози за инфлацията. Т.нар. едногодишен процент на рентабилна инфлация, който показва каква инвеститорите смятат, че ще бъде инфлацията след една година, се повиши от 2,1% в началото на февруари до 2,9%.

Анкетирани от медията анализатори очакват лихвените проценти на Фед до края на тази година да достигнат около 5,1%, а през 2024 г. да са около 4,1%. Те предвиждат инфлация от 3,5 на сто до края на 2023 г. и 2,5 на сто до края на 2024 г., измерена чрез индекса на цените на личните потребителски разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още