IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-дългата серия загуби за тази година води петрола към седмичен спад

Петролът изпитва трудности тази година въпреки преотварянето на Китай след политиката за нулев Covid

08:47 | 17.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочва към седмично поевтиняване, след като нарастващите запаси в САЩ и перспективата за допълнително затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв засенчиха подкрепата от все повечето сигнали, че китайското търсене се подобрява, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 1,00 долар, или 1,17%, до 84,14 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 99 цента, или 1,26%, до 77,50 долара за барел.

Американският сорт е надолу с над 2% за тази седмица и бележи спад и на годишна база. Данните тази седмица показаха нов ръст на запасите в САЩ, достигайки най-високото си ниво от 2021 г.

Трейдърите отчитат в цените и перспективата за много по-затегната парична политика, докато Федералният резерв се опитва да свали инфлацията. Двама централни банкери – Лорета Местер и Джеймс Булард, сигнализираха, че може да подкрепят по-високи лихви. Това помага на цената на долара, което обаче е пречка за повечето суровини.

Петролът изпитва трудности тази година въпреки преотварянето на Китай след политиката за нулев Covid и плана на Русия да намали доставките през март в отговор на санкциите, наложени заради войната в Украйна. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ясно показаха, че няма да увеличават добива, за да компенсират хода на Москва.

„Пазарът наистина изглежда фокусиран върху слабостта, която виждаме в САЩ“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в Australia & New Zealand Banking Group. “Нещата може да се променят много бързо. Подозирам, че ще видим координирано увеличение на търсенето както от Китай, така и от САЩ по-късно през първото тримесечие или в началото на второто – това е моментът, в който пазарите ще се развълнуват“.

*Данните са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още