IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси отново се озоваха на червено: Dow изтри над 400 пункта

Новите данни за инфлацията в САЩ разтревожиха инвеститорите

23:22 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Американските индекси се озоваха на червено след поредните горещи данни за инфлацията, а спадът на молбите за помощи при безработица показаха, че икономиката се държи, въпреки че Федералният резерв продължава да увеличава лихвените проценти, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 431,20 пункта, или 1,27%, до 33 696,85 пункта

Широкият индекс S&P 500 спадна с 1,38% до 4090,41 пункта, а технологичният Nasdaq Composite потъна с 1,78%, приключвайки на ниво от 11 855,83 пункта.

Microsoft и Disney допринесоха най-значително за понижението на Dow, като записаха съответно 2,66% и 3,12% спад. Tesla се раздели с 5,69% от стойността на акциите си, след като стана ясно, че изтегля коли от пазара, което натежа на S&P 500.

Акциите се озоваха на червено, след като бяха публикувани данни, според които индексът на потребителските цени е нараснал с 0,7% през януари, докато икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха 0,4% повишение. Подадените за първи път заявления за помощи при безработица пък са спаднали изненадващо в седмицата до 11 февруари, разкри доклад на Министерството на труда.

Коментарите на управителя на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард, че се е застъпил за увеличение на лихвата с 50 базисни пункта на последната среща на централните банкери, може също да натежат на пазара. Управителят на Фед за Кливланд също каза, че подкрепя по-голямо увеличение.

Същевременно инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите за всякакви сигнали за потребителското търсене. Dropbox, DoorDash и KraftKings трябва да представят финансовите си резултати след края на борсовата сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още