IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 борси в ЕС създават съвместна компания за доставка на консолидирани данни за акции

БФБ също участва в инициативата

13:53 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Общо 14 европейски борси, които присъстват в 26 страни от Европейския съюз (ЕС), обявяват съвместна инициатива за участие в бъдещия процес на подбор за предоставяне на консолидирани пазарни данни (consolidated tape - CT) за акции в региона.

Проектът е в отговор на предложението на Европейската комисия за консолидиране на пазарни данни, което да допринесе за развитието на Съюза на капиталовите пазари, съобщават от БФБ-София.

БФБ участва в инициативата, заедно с борсите в Атина, Букурещ, Будапеща, Кипър, Deutsche Boerse Group, Euronext с пазарите си в Италия, Нидерландия, Белгия, Ирландия, Португалия, Франция, борсите в Люксембург и Малта, Nasdaq с борсите си в Швеция, Дания, Финландия, Исландия, Литва, Латвия и Естония, фондовата борса в Полша, борсите във Виена, Прага, Загреб и Любляна.

В проекта не участва само Словакия.

Участниците в инициативата са подписали споразумение за създаване на съвместна компания (joint venture), която ще оцени и подготви кандидатура като доставчик на консолидирани данни в бъдещ процес на подбор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още