IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси изплуваха на зелена територия въпреки данните за продажбите на дребно

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха повече от очакванията на икономисти през януари

23:58 | 15.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в сряда, а инвеститорите бяха под влиянието на данните за силните продажби на дребно наред с тези за инфлацията в САЩ и значението им за кампанията по повишаване на лихвите от Федералния резерв, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 38,78 пункта и завърши деня на ниво от 34 128,05 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,25% до ниво от 4147,60 пункта, подкрепен от акциите на SolarEdge и Generac, които поскъпнаха със съответно 9,05% и 8%.

Технологичният показател Nasdaq Composite се повиши с 0,92% до равнище от 12 070,59 пункта. Той беше подкрепен от акциите на Airbnb, които поскъпнаха с 13,35%, след като компанията надмина очакванията за печалбата си. Ръстове при Tesla, Rivian и Lucid също изведоха технологичния индекс към ръст.

Индексите отбелязаха спад по-рано през деня, след като данни показаха, че продажбите на дребно са нараснали през януари с 3%, докато анкетирани от Dow Jones икономисти очакваха повишение с 1,9%. Данните показват, че американската икономика устоява въпреки повишаването на лихвите от Федералния резерв за овладяване на инфлацията.                                                                                                                 

Данните за продажбите на дребно в сряда бяха публикувани ден след новия доклад за инфлацията в САЩ. Индексът на потребителските цени през януари леко надмина очакванията на икономистите, показвайки потенциално дълъг път пред Фед за борба с растящите цени.

По-късно тази седмица трейдърите ще слушат изказвания на ръководители на Фед за сигнали какво може да предприеме централната банка на следващото си заседание през март.

Инвеститорите продължават да наблюдават и отчетите. Zillow, Shopify и DoorDash са сред компаниите, които трябва да обявят резултатите си тази седмица.

Близо три четвърти от компаниите в S&P 500 са публикували отчетите си. От тези компании 69% са надминали очакванията за печалбата си. Делът им обаче е по-малък в сравнение с тригодишното средно равнище от 79%, сочат данни на The Earnings Scout.

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет обяви притежаваните си акции към края на 2022 г., като предизвика движения в предборсовата търговия. Книжата на Taiwan Semiconductor поевтиняха с близо 6%, след като данните показаха, че конгломератът е свил значително дела си. "Оракулът от Омаха" е намалил и притежаваните си акции и в Bank of New York Mellon и US Bancorp, като цената на акциите им намаля с по 0,7%. От друга страна, делът на Berkshire в Paramount Global е нараснал леко до 1,58 млрд. долара в края на 2022 г., цената на акциите на компанията се повиши с над 2%. 

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до ниво от съответно 3,803% и 3,837%. 

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се повиши с 0,58% до 103,83 пункта. Еврото остана непроменено на ниво от 1,069 долара, а паундът поскъпна с 0,05% до 1,203 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,06% до 134,04 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола леко намаля заради силния долар и притесненията на инвеститорите, че повишаването на лихвите ще забави икономиката и ще намали търсенето на гориво. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 20 цента до 85,38 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 47 цента до 78,59 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото достигнаха най-ниското си ниво от над един месец - 1845,30 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още