IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите в Турция поскъпват силно след възстановяването на борсовата търговия 

От 100-те члена на индекса Borsa Istanbul 100 цели 99 акции поскъпват, като 83 от тях отбелязват ръст от над 9%

15:21 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турските акции поскъпнаха при възобновяването на борсовата търговия след едноседмично прекъсване, след като властите застанаха с цялата си тежест зад пазара, за да избегнат повторение на разгрома от миналата седмица. 

Индексът Borsa Istanbul 100 се ускорява с цели 9,8%, надминавайки всички останали големи световни пазари, и се насочва към най-големия еднодневен ръст от 2008 г. насам. Инвеститорите бяха обнадеждени от усилията на правителството да насочи милиарди лири от държавните институции за ограничаване на волатилността, предава Bloomberg.

„Всички предприети мерки за стимулиране на капиталовия пазар изглежда са успешни", казва Бурак Исиар, ръководител на отдела за капиталови проучвания в ICBC Turkey Investment в Истанбул. „Реакцията на пазара засега говори, че повечето от исканията на пазарните участници са изпълнени“. 

Държавният фонд TVF създава вътрешен механизъм за подкрепа на акциите при нестабилност, твърдят служители, пожелали анонимност, тъй като решенията все още не са оповестени публично. Вътрешният фонд ще получи по-голямата част от капитала си от държавни кредитори и ще купува акции на пазара, обясняват служителите.

Турция също така временно ще отмени и данъка от 15%, който публичните компании трябва да плащат, когато изкупуват обратно акциите си. Очаква се този ход да стимулира обратните изкупувания и да подкрепи индекса Borsa Istanbul 100, казва един от служителите.

От 100-те члена на индекса 99 акции поскъпват, като 83 от тях отбелязват ръст от над 9%. Единствената акция, която не се присъедини към ралито, беше на Iskenderun Demir ve Celik, производител на стомана в зоната на земетресението, търговията с която остава спряна. Днешният ръст е напът да остави бенчмарка само с 1% под нивото, на което се търгуваше в петък, преди двата дни на големи загуби след земетресенията на 6 февруари.

Индикация за повишенията на борсата в Истанбул в сряда дойде от Ню Йорк, където основният борсово търгуван фонд, купуващ турски акции, напредна най-силно от октомври насам във вторник. Ралито последва съобщението на правителството, че неговият държавен инвестиционен фонд ще подкрепи акциите с нов вътрешен механизъм. Властите също така обявиха данъчни облекчения и по-лесни правила за обратно изкупуване на акции. 

Двата борсово търгувани фонда, които следят турските акции в Европа и САЩ, продължиха ралито си в сряда, като търгуваният в Обединеното кралство iShares MSCI Turkey UCITS ETF нарасна с 12%, а търгуваният в САЩ iShares MSCI Turkey ETF добави 4,9% в предварителната търговия в САЩ. 

Турските власти преустановиха търговията на 8 февруари и анулираха сделките, сключени същия ден, след като земетресенията разрушиха големи части от 10 града в южната част на страната. Бенчмаркът Borsa Istanbul 100 Index, който и без това беше най-зле представящият се пазар в света през тази година, се срина с почти 10% през двата дни, в които остана отворен след бедствието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още