IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow загуби над 150 пункта след по-слабото забавяне на темпа на инфлацията

Днешните данни потвърждават думите на Джером Пауъл, че работата на Фед все още не е приключила, казват анализатори

23:24 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: John Taggart/Bloomberg
Снимка: John Taggart/Bloomberg

Инвеститорите на Wall Street изгубиха желанието си да купуват акции в деня на Свети Валентин с оглед на изненадващо умерения спад на инфлацията. Във вторник индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 0,46% до 34 089 пункта в Ню Йорк.

По-широкият индекс S&P 500 спадна с 0,03% и достигна 4136 пункта. Индексът на технологичната борса Nasdaq компенсира по-ранните понижение и в крайна сметка добави 0,57% до 11 960 пункта.

По данни на Министерството на труда във Вашингтон инфлацията при стоките и услугите е намалила темпа си от 6,5% през декември на 6,4% в началото на годината. Експертите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 6,2%.  Wall Street на 14.02. Wall Street на 14.02.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергоизточниците, се покачва с 0,4% през януари и е нагоре с 5,6% спрямо година по-рано. Икономистите гледат на измерителя като на по-добър индикатор за инфлацията, отколкото по-широката метрика.

В проучване на Bloomberg сред икономисти медианните прогнози бяха за 0,5% месечен ръст на индекса и 0,4% при основния показател. И двете годишни метрики се оказаха по-високи от очакваното.

"Продължаващите високи разходи за наеми, които съставляват почти половината от общото увеличение през януари, са виновни за продължаващата висока инфлация", казва Константин Олденбургер, пазарен анализатор в брокерската компания CMC Markets. Освен това цените на храните, бензина и природния газ се повишиха.

Продължаващите високи разходи за наеми, които съставляват почти половината от общото увеличение през януари, са виновни за продължаващата висока инфлация.
Константин Олденбургер
пазарен анализатор в брокерската компания CMC Markets

„Днешните данни потвърждават многократното предупреждение на председателя на Фед Джером Пауъл, че работата на Фед все още не е приключила", казват експертите на Commerzbank. 

Данните, в комбинация със силния доклад за работните места през януари, са признак за потребителска устойчивост и продължаващ ценови натиск въпреки агресивната политика за лихвени повишения на Федералния резерв. Данните подкрепят и последните предупреждения от ръководството на централната банка, че ще са необходими още повишения на лихвите, отколкото преди се очакваше.

Пътят към стабилни цени най-вероятно ще бъде както дълъг, така и неравен. Дезинфлацията при стоките, която подкрепяше забавянето на цялостната инфлация през последните месеци, изглежда губи инерция, докато силата на пазара на труда продължава да подкрепя ръстовете на заплатите и цените в сектора на услугите.

Инвеститорите разпродаваха и облигации с оглед на данните за инфлацията. На заден план стоят спекулациите за по-дълъг период на повишаване на лихвените проценти. Доходността по десетгодишните щатски държавни облигации се повиши с осем базисни пункта до 3,774% след публикуването на данните за инфлацията, достигайки най-високото си ниво от началото на януари. Инвеститорите разпродаваха и облигации с оглед на данните за инфлацията. Luke Sharrett/Bloomberg Инвеститорите разпродаваха и облигации с оглед на данните за инфлацията. Luke Sharrett/Bloomberg

Междувременно петролът беше подложен на натиск след решението на правителството на САЩ да освободи още стратегически петролни резерви. Лекият петрол „Брент“ и американският лек петрол WTI загубиха по 1,6% до съответно 85,27 и 78,89 долара за барел (159 литра).

Palantir прогнозира, че 2023 г. ще бъде първата печеливша година на компанията за анализ на данни. В резултат на това акциите на компанията поскъпнаха с повече от 13%. Причината за прогнозата е намаляването на разходите за персонал, както и бумът на изкуствения интелект, съобщи компанията в понеделник след затварянето на борсата. В крайна сметка акциите се изстреляха с над 21 на сто. 

Ценните книжа на хотелската верига Marriott временно поскъпнаха с 3,96% до 181,27 долара и така достигнаха най-високото си ниво от началото на юни. За първото тримесечие компанията очаква коригирана печалба на акция между 1,82 и 1,88 долара. Експертите очакваха печалба от 1,66 долара на акция. „Въпреки глобалните икономически проблеми броят на резервациите ни остава стабилен", заяви главният изпълнителен директор на Marriott Антъни Капуано.

В същото време Coca-Cola отписа 1,67% от пазарната си стойност. Докато конкурентът Pepsi вече няма да продава продуктите си на по-високи цени през настоящата финансова година, Coca-Cola обяви допълнително увеличение на цените. Според анализатори обаче производителят на напитки като Fanta и Sprite е в състояние да продължи да повишава цените поради силата на марката си - дори ако конкурентите му се въздържат от това. Гигантът отчете 2,03 млрд. долара нетна печалба за тримесечието, или 47 цента на акция, спрямо 2,41 млрд. долара, или 56 цента на акция, година по-рано. 

Акциите на Avis Budget бяха много по-волатилни, като отбелязаха ръст от над 10%. Компанията за отдаване на автомобили под наем представи годишните си данни след затварянето на фондовата борса в понеделник и надмина очакванията за печалбата си през четвъртото тримесечие.

Според експертите на NordLB развитието на потребителските цени едва ли ще задоволи Фед. „Тези данни показват, че забавянето на ръста на цените е бавно - този път виновни за това бяха повишените цени на енергията и все още наемите", коментира анализаторът Бернд Крампен. Следователно вероятно ще има още едно повишение на лихвения процент с 0,25 процентни пункта на следващото заседание на Фед, което е насрочено за края на март. Това би увеличило и икономическите рискове.

Въпреки това инвеститорите все още купуваха, наред с други, технологични акции. Тук дебатът за „изкуствения интелект" (ИИ) продължава да се разгорещява. Във вторник Bank of America обяви компанията за чипове Nvidia за „най-добър избор" в компютърния сектор - най-вече заради потенциала ѝ за развитието на изкуствен интелект. Анализаторът Вивек Аря заяви, че продажбите в сектора на центровете за данни могат да се увеличат четирикратно в рамките на пет години поради тази мегатенденция. След слабото начало акциите поскъпнаха с 5,43%. По този начин те се превърнаха в двигател за целия Nasdaq.

В индекса Dow се отличиха книжата на Boeing с ръст от 1,3% след слабото начало. Както се очакваше, Air India сключи най-голямата сделка за самолети в историята на авиацията, разпределена между Boeing и конкурента Airbus. По-голям дял от поръчките си осигурява Airbus с 250 самолета, докато Boeing има поръчани 220 машини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още