IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на облигации, свързани с устойчивост, се препъва

Емитентите не изпълняват собствените си климатични обещания

11:52 | 26.02.23 г.
Снимка: Bloomberg Creative Photos
Снимка: Bloomberg Creative Photos

Пазарът за класа облигации, рекламиран някога като бъдещето на зелените инвестиции, се стопява, тъй като инвеститорите се притесняват, че дългът не налага достатъчно строги санкции на компаниите, ако пропуснат климатичните си цели.

През миналата година в света са емитирани облигации, свързани с устойчивост, за 60 млрд. долара, което представлява спад от 37% в сравнение с 2021 г. Намалението отчита разочарованието на анализаторите, които очакваха бърз растеж – толкова бърз, че да засенчи дългогодишния пазар на зелени облигации, пише FT.

Barclays например очакваше издаване на 200 млрд. долара от този клас облигации.

Дългът, свързан с устойчивост, има за цел да обвърже компаниите с техните климатични обещания. При неизпълнение на целите емитентите плащат по-висок лихвен процент.

Инвеститорите често разглеждат този клас облигации като предпочитани пред зелените облигации, които позволяват на емитентите да набират пари за конкретни зелени проекти, но не налагат никакви задължения на компанията като цяло за постигане на конкретни цели (например намаляване на емисиите или потреблението на вода, или преразглеждане на веригите на доставки).

На практика обаче увеличаването на купонните плащания, заложено в условията на облигациите, е твърде малко, за да осигури голям стимул на емитентите да се придържат към целите си.

Междувременно някои инвеститори, които са съзнателни за околната среда, просто не искат да държат дълг, емитиран от компании, които може да се откажат от екологичните си обещания.

„И аз, и пазарът сме загрижени за качеството на тези инструменти“, коментира пред медията Шарлът Едуардс, ръководител ESG изследвания в Barclays. Инвеститорите вероятно ще бъдат малко по-придирчиви към това какво купуват през 2023 г., допълва тя.

Симптом на пазарна дисфункция за някои е, че облигациите, свързани с устойчивост, не са се възползвали от по-ниски лихви, каквито компаниите се надяват да постигнат, когато издават облигации с етикет за устойчивост. Анализ на Barclays на стотици зелени облигации и обикновени еквиваленти показва, че доходността на зелените облигации е средно с 0,05 процентни пункта по-ниска. Това не се наблюдава при облигациите, свързани с устойчивост.

Това може да се дължи на факта, че наградата, обещана на инвеститорите за неизпълнение на климатичните цели на емитента, не е особено висока: обикновено 0,25 процентни пункта, по-ниска от типичната санкция от 1,25 процентни пункта, вградена в някои облигации за защита на инвеститорите в случай на спад на кредитния рейтинг на емитента.

Полската петролна рафинерия PKN Orlen's стана първият емитент на облигации, свързани с устойчивост, който плати увеличение на купона миналата година. Лихвените плащания по двете емисии облигации на компанията на стойност 2 млрд. злоти (368 млн. долара) се повишиха съответно с една двадесета и една десета от процентния пункт, след като нейният рейтинг за устойчивост беше намален от доставчика на данни MSCI.

Някои политици се притесняват, че облигациите дават свобода на компаниите да усъвършенстват своята екологична репутация. Пол Танг, депутат, който ръководи усилията на Европейския парламент за регулиране на устойчивите дългови инструменти, казва, че облигациите, свързани с устойчивост, в сегашната им форма са машина за зелено измиване на ръцете (т.нар. greenwashing).

ESMA - регулаторът на финансовия сектор в ЕС, предупреждава, че тези облигации могат да се считат за „безплатен обяд“ за емитентите, например поради широкото използване на кол опции.

Тъй като компаниите в момента определят свои собствени цели, отговорността за бавния напредък се размива. Повечето емитенти, които обвързват устойчиви облигации с целите им за емисиите, като веригата супермаркети Tesco, изключват големи части от своя въглероден отпечатък от обхвата на дълговите инструменти.

Бразилският производител на месо JBS например беше засегнат от жалба в SEC, подадена от неправителствена организация миналия месец, за издаване на облигации, свързани с устойчивост, на стойност 3,2 млр. долара, обвързани с малка част от неговите емисии. JBS отхвърли жалбата и каза, че фокусът на облигациите върху директните емисии е отражение на лошата наличност на данни.

Други емитенти, както Sembcorp, сингапурският доставчик на електроенергия, просто преместват активи с високи емисии извън балансите си, след като емитират инструментите.

Жулиен Лефурние, преподавател по зелени финанси в парижки университети и бивш банкер на Crédit Agricole, сравнява практиката емитентите на облигации, свързани с устойчивост, да избират свои собствени цели с френския телевизионен конкурс за пеене École des fans, в който участниците си дават оценки и всеки състезател печели първо място. По думите му това, което се смяташе, че е „демократизация на зелените финанси“ всъщност е една голяма шега.

Тестът за зрелостта на пазара може да дойде по-късно тази година и следващата година, когато от Barclays очакват поток от увеличения на купони по облигации, свързани с устойчивост. Италианската държавна енергийна компания Enel, която издаде първите такива облигации през 2019 г., вероятно ще трябва да увеличи лихвените плащания заради недостигнат капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници.

Enel смята, че е на ясна траектория към постигане на нетни нулеви емисии до 2040 г. Ако компанията не успее да постигне целта, това ще бъде в резултат на газовата криза и решението на италианското правителство временно да увеличи максимално производството от електроцентрали, работещи с въглища, пояснява компанията.

Доклад на Morgan Stanley от миналия месец препоръчва на емитентите да започнат да си поставят цели, които са по-трудни за постигане, „в противен случай въздействието на облигацията е минимално".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още