IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Японският Бен Бернанке“ поема ЯЦБ

Казуо Уеда се счита за неутрален външен експерт с академични познания, който може да взема рационални решения

10:49 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg
Казуо Уеда. Снимка: Bloomberg

Правителството на японския министър-председател Фумио Кишида номинира Казуо Уеда за управител на Японската централна банка (ЯЦБ, Bank of Japan), което вероятно ще проправи пътя към постепенното намаляване на пълните стимули на регулатора.

Уеда, университетски преподавател и бивш член на управителния съвет на ЯЦБ с докторска степен от Масачузетския технологичен институт, е изненадващият избор на Кишида да замени настоящия управител Харухико Курода.

„Ще направя всичко възможно, ако парламентът ме одобри" за управител на банката, заяви Уеда пред репортери в Токио, цитиран от Bloomberg. 

Наричан от бившия финансов министър на САЩ Лари Съмърс „японския Бен Бернанке", Уеда не бе имал думата при определянето на политиката на ЯЦБ от 2005 г. насам. Професионалният му опит му дава качеството на неутрален външен човек с академични познания, който може рационално да прецени как да промени политиката без дългогодишна привързаност към сегашната система за стимулиране. 

„Уеда няма силната политическа окраска на управителя Курода", коментира Джунки Ивахаши, старши икономист в Sumitomo Mitsui Trust Bank. „Промени вероятно ще има, но той вероятно няма да бърза с тях“. 

За разлика от него на заместник-управителя Масайоши Амамия може би ще му е по-трудно да заеме неутрална позиция по отношение на евентуално преразглеждане на стимулите, като се има предвид, че той е един от основните архитекти на политиката през последното десетилетие. До появата на новината за вероятната номинация на Уеда в петък Амамия беше фаворит за висшата позиция в ЯЦБ.

Изненадващият избор накара много инвеститори да потърсят името на Уеда в Google и да предположат, че промяната в политиката вероятно ще настъпи по-скоро рано, отколкото по-късно. Първоначалното засилване на курса на йената и повишаването на доходността бяха доказателство за тези предположения. 

За външен човек обаче Уеда е поддържал достатъчно контакти с ЯЦБ, за да се предполага, че е добре познат на вътрешните лица в централната банка. 

„Уеда ще бъде приветстван от ЯЦБ, тъй като е добре познат на служителите след поддържането на близки отношения в продължение на десетилетия. Сред японските учени той е най-добрият избор да поеме поста", заяви Шигето Нагай, бивш служител на ЯЦБ и ръководител на изследователския отдел за Япония в Oxford Economics. 

„Той вероятно ще промени извънредните мерки на Курода, за да ги направи по-неутрални. Това означава, че в крайна сметка той ще насочи ЯЦБ към политика, съсредоточена върху краткосрочните лихвени проценти. Но той ще направи задълбочена оценка на политиката, така че се нуждае от време", казва Нагай.

Според някои медии Амамия е отказал позицията на гуверньор, когато правителството се е обърнало към него, след което е препоръчал вместо себе си Уеда за поста.

Когато Уеда говори пред репортери в петък, след като йената поскъпна, той отправи уверение, което можеше да бъде взето направо от речите на Курода или Амамия.

„Настоящата политика на Японската централна банка е подходяща и на този етап е необходимо да се продължи с облекчаването на паричната политика", каза той.

Валутата бързо намали поскъпването си след коментарите в петък, което подсказва, че инвеститорите започват да преоценяват мнението, че на дневен ред може да има бърза промяна. 

През годините Уеда е бил модератор на редица конференции на ЯЦБ, включително на семинар през ноември, посветен на механизма на нарастване на заплатите - фокусна точка за регулатора, тъй като инфлацията нараства два пъти по-бързо от целевата стойност от 2%.   

Под ръководството на Курода АЦБ настояваше, че стимулите трябва да останат в сила, докато не се постигне достатъчен ръст на заплатите, за да се поддържа стабилна инфлация, след като цените на вноса се успокоят. 

Уеда призова ЯЦБ да следи внимателно развитието както на инфлацията, така и на заплатите, но добави, че е трудно да се предвиди пътят на заплащането в Япония. Като икономист той може да не е склонен да действа бързо, без да види достатъчно доказателства за обрат.

Известно е, че ключово решение на регулатора, с което Уеда е изразил несъгласие, е отказът от нулеви лихвени проценти през 2000 г. Като член на Управителния съвет той наблюдава въвеждането на неконвенционалната политика, но твърди, че е необходимо повече време, за да се оцени развитието на ситуацията, когато ЯЦБ гласува да се откаже от тази политика и да повиши лихвите. Той изрази явно несъгласие с решението. 

След новината от миналата седмица за вероятното му назначаване излязлата от печат негова книга за политиката на нулеви лихвени проценти стана толкова популярна, че цената ѝ скочи над 18 пъти спрямо номиналната ѝ стойност от 1870 йени.

Когато Уеда напусна централната банка през 2005 г., тогавашният управител на регулатора Тошихико Фукуи определи решението му като „загуба на жива енциклопедия“. 

„Да се каже само, че сте бил стълб на теорията, е твърде недостатъчно като израз", каза Фукуи в края на последното заседание на Уеда. „Вие бяхте стълбът, който гарантираше, че нашата теория не е просто теория“. 

Парламентарните изслушвания за разглеждане на настоящите възгледи на Уеда ще започнат на 24 февруари. Номинираните от него заместници, ветеранът от ЯЦБ Шиничи Учида и бившият член на финансовия регулатор Рьозо Химино, също ще бъдат изслушани в парламента като част от процеса. Отново нито една жена не беше номинирана за най-високите позиции в банката.

Пазарните играчи ще проверяват дали Уеда не планира да отправи изненадващи анонси, както Курода, който на първото си заседание преди десетилетие разкри плановете си за мащабно изкупуване на облигации. Новият гуверньор трябва да започне работа на 9 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още