IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради плана на САЩ да продават суровина от стратегическия резерв*

По-късно днес данните за инфлацията в страната и месечната пазарна справка на ОПЕК ще хвърлят допълнителна светлина за пазара 

08:01 | 14.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
САЩ отново ще освободят петрол от резервите си. Снимка: Bloomberg LP
САЩ отново ще освободят петрол от резервите си. Снимка: Bloomberg LP

Петролът поевтиня заради плана на САЩ да продават повече суров петрол от резервите си, което компенсира намаляването на руския добив и нарастващото търсене в Китай.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се обезцениха с над 1% до 79,31 долара за барел след нестабилна сесия в понеделник. САЩ възнамеряват да продадат 26 млн. барела от стратегическия петролен резерв в съответствие с приетия през 2015 г. мандат. Фючърсите върху Брент са надолу с 0,67% до 86,03 долара за барел. 

Поевтиняването на суровия петрол се случва преди публикуването на важни данни за инфлацията в САЩ по-късно във вторник, които ще определят очакванията на инвеститорите за това до каква степен Федералният резерв ще повиши лихвените проценти, за да овладее твърде високата инфлация.

Началото на 2023 г. е нестабилно за петролния пазар, тъй като търговците се опитват да оценят въздействието на повторното отваряне на Китай върху търсенето, обявените от Москва ограничения на доставките на фона на войната в Украйна и продължаващите опасения, че по-строгата парична политика на САЩ може да предизвика рецесия. В същото време Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници продължават да съкращават добива. Търговията на петролния пазар на 14 февруари. Графика: Bloomberg LP Търговията на петролния пазар на 14 февруари. Графика: Bloomberg LP

„Цените се понижиха след плана за продажба на стратегически петрол от страна на САЩ, но тази история се намира в периферията", казва пред Bloomberg Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Това, което се забелязва в момента, е предпазливият оптимизъм по отношение на американската и европейската икономика, постепенното нарастване на китайското търсене и намаляването на руския добив с около 500 000 барела на ден“. 

Това, което се забелязва в момента, е предпазливият оптимизъм по отношение на американската и европейската икономика, постепенното нарастване на китайското търсене и намаляването на руския добив с около 500 000 барела на ден.
Вандана Хари
основател на Vanda Insights

През миналата година администрацията на президента Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на суровината от резервите, за да се бори с инфлационните последици от войната в Украйна, включително с рязкото покачване на цените на бензина. Оттогава насам Министерството на енергетиката се опитва да спре някои от продажбите, изисквани спрямо приетото през 2015 г. законодателство, за да може резервът да бъде попълнен. 

По-късно във вторник ОПЕК трябва да публикува месечната си пазарна справка, която ще предложи на търговците нов поглед върху мнението на картела за търсенето и предлагането през 2023 г.

*Към 8 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: khao, викаш да си мълча и да не се вдигам до твойто ниво, дет говориш толкоз умни неща, а? Интелектуален пuгмей с вишо образувание. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: 0pk ако нямаш нещо умно да кажеш по добре си замълчи, че си личат проблемите ти с основното! Ако намекваш че не взимаш копейки, това значи че си полезен идииот... та кое от двете е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: khao, кат те гледам и ти си заработваш центчетата по брой коментари, в "Отровено общество" има ли по-възпитани от тебе? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Sad Толкова враждебна, че за 30-40 години ги направи втора икономика в света... още един израждански идиииот на хоризонта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: Repoman как ви избират във възраждане такива обли? ... трябва да се каже нещо против сащ зада си заработиш копейките! значи сащ манипулират пазара, защото си продават от резерва, а това че почти всички производители са в картел, не е манупулация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
Sad
преди 1 година
Китай е време да започне да отвръща на враждебната американска политика, която вече десетилетие се води срещу него. Само санкции, ограничения и какви ли не други неща отнася Китай, а америка го играе на световния жандарм. Само дето всичко е един двоен стандарт и щатите вече са потънали в дългове до шия. Редно е Китай наистина да започне да защитава интереса си и да трупа реални активи, а не американски дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Repoman
преди 1 година
Че то щатите разпродават петрол от резервите си вече почти година, не е нещо ново. Интересното ще е след няколко месеца, когато повече няма да могат да си позволят такива разпродажби и манипулации на пазара, а и ще трябва да ги попълват тези резерви. Сега е момента Китай да започне да труша и да гради петролни резерви на едни добри високи нива, след като има кой да продава евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още