IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

S&P 500 се насочва към най-лошата си седмица от декември*

Другите два основни индекса отвъд Океана също отбелязват спад от началото на седмицата

18:31 | 10.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Широкият измерител S&P 500 остава почти без промяна спрямо нивото си от четвъртък и се насочва към седмична загуба, предава CNBC.

Индексът отбелязва спад от 0,13% до ниво от 4076,55 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,65% до ниво от 11 712,99 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average единствен от основните индекси отвъд Океана записва лек ръст в началото на сесията с 0,07% до равнище от 33 713,13 пункта.

Въпреки смесеното си представяне в началото на петъчната сесия и трите основни индекса се насочват към седмични загуби. Със спад от 1,2% S&P 500 е напът да отбележи първия си седмичен спад от три седмици. Той също така се насочва към най-голямата си едноседмична загуба от декември насам. Dow и Nasdaq Composite отписват съответно 0,3% и 2,1% за седмицата.

Инвеститорите все още са под влиянието на икономически данни от последните дни и коментарите на ръководители на Фед и коригират позициите си, както е необходимо, коментира Шана Сисел, основател на Banríon Capital Management.

Книжата на компанията за споделени пътувания Lyft поевтиняха с близо 35%, след като тя разочарова с данните си за фискалното четвърто тримесечие. Цената на акциите на Expedia  също намалява със 7%, след като печалбата и приходите на компанията се оказаха под очакванията на анализаторите.

Двете компании бяха поредните, които обявиха данните си в смятано за вяло тримесечие за Wall Street. От близо 70% от компаниите в S&P 500, които са обявили резултатите си, около 70% са надминали очакванията на анализаторите за тримесечието. Делът им е по-малък в сравнение със средното тригодишно равнище от 79 на сто, сочат данни на Earnings Scout.

Инвеститорите ще очакват още подробности за политиката на централната банка от ръководителите на Фед Кристофър Уолър и Патрик Харкър, които трябва да говорят в петък следобед американско време.

В макроикономически план индекс на нагласите на потребителите расте през февруари, но също и този за очакванията им за инфлацията в краткосрочен план. Предварителният индекс за нагласите на потребителите на Мичиганския университет достигна 66,4 пункта за месеца спрямо 64,9 пункта през януари и над очакванията на анкетирани от Dow Jones икономисти за 65,1 пункта. В същото време индексът на очакванията за инфлацията е нараснал до 4,2% спрямо 3,9% през януари. Но петгодишните очаквания са останали непроменени на ниво от 2,9%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 3,726% и 3,811%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е нагоре с 0,28% до 103,5 пункта. Еврото поевтинява до 1,068 долара, както и паундът до 1,208 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,19% до 131,32 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава, след като Русия съобщи, че ще намали петролния си добив с 500 хил. барела дневно през март след забраната на западните страни върху руски суров петрол и петролни продукти, която влезе в сила в последните няколко месеца.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за април поскъпват с 1,57 долара до 86,07 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI, които изтичат през март, прибавят 1,8% до 79,44 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,4% до 1871,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,40 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още