IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones изтри почти 250 пункта на финала на сесията

Американските акции обърнаха посоката заради обърнатата крива на доходността на държавните облигации

23:31 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските акции затвориха със спадове в четвъртък заради задълбочаващата се инверсия на кривата на доходността на американските облигации.

Трите основни индекса в САЩ приключват със спад за втора поредна сесия, заради което са напът да отбележат седмични загуби. Dow Jones Industrial Average изтри почти 250 пункта, или 0,73%, до 33 699,88 пункта. По-широкият S&P 500 отписа 0,88% до 4081,5 пункта, а технологичният Nasdaq изгуби 1,02% до 11 789,58 пункта.

И трите индекса достигнаха най-ниските си стойности за сесията в последния час на търговията. По-рано през деня Dow отбеляза ръст от над 300 пункта, а S&P 500 и Nasdaq Composite се повишиха, съответно, с 0,9% и 1,4%.

Опасенията за лихвените ходове на Федералния резерв на САЩ и влиянието им върху икономиката компенсират вълнението около последната порция корпоративни печалби.

„Уолстрийт не успя да запази оптимистичното настроение“, коментира Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, цитиран от CNBC. „Някои трейдъри заложиха, че Фед ще трябва да затегне още повече паричната си политика, отколкото Уолстрийт калкулира“, допълва той.

Компанията-майка на Google – Alphabet, изтри повече от 4% от пазарната си оценка заради опасенията на инвеститорите за конкуренцията в областта на изкуствения интелект. Meta изтри 3% от оценката си, което също натежа на Nasdaq.

Пазарите са в разгара на сезона на корпоративните отчети и инвеститорите следят за прозрения за това как компаниите се справят с високата инфлация и какви са очакванията им занапред.

Първоначално сесията започна оптимистично след по-добрите отчети, публикувани от Walt Disney и PepsiCo. Акциите на Disney затвориха с повече от 1% спад, след като първоначално скочиха заради по-малката от очакваното загуба и по-високите приходи и печалба.

PepsiCo напредна с почти 1%, но се отдръпна от предишните върхове, след като печалбите на компанията за четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията на Wall Street.

Уолстрийт оценява този сезон на отчетите като слаб. Близо 70% от приблизително две трети от компаниите от S&P 500, които са публикували отчети досега, са надхвърлили очакванията на анализаторите, показват данни на FactSet. Този процент е под средната стойност за последните 3 години (79%).

Данните за безработицата в САЩ затвърждават впечатлението, че пазарът на труда е още „горещ“, което означава, че паричната политика ще се затяга още, а лихвите по ипотеките ще растат.

Пазарът се съмнява, че Фед може да направи това, към което се стреми – да забави икономиката, като същевременно я предпази от изпадане в тежка рецесия, коментира Крис Гафни, президент световни пазари в TIAA Bank, цитиран от Bloomberg. „Инвеститорите разбират и осъзнават, че това е много труден път“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още