IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силните корпоративни отчети тласкат нагоре щатските индекси*

Книжата на Disney поскъпват, след като компанията обяви по-малки от очакванията загуби на абонати

18:30 | 09.02.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски борсови индекси започват с ръст сесията в четвъртък, а инвеститорите остават под влиянието на новите корпоративни отчети, които са по-добри от очакванията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре със 156,87 пункта до 34 101,19 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,46% до равнище от 4137,57 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,60% до 11 981,09 пункта.

Книжата на Disney поскъпват с над 4%, след като компанията обяви по-малки от очакванията загуби на абонати наред с печалба и приходи, които надминаха очакванията. Цената на акциите на PepsiCo се повиши с над 2% благодарение на печалбата ѝ през четвъртото тримесечие, която надмина очакванията на Wall Street.

Инвеститорите следят внимателно сезона на отчетите, за да разберат как се справят компаниите на фона на високата инфлация и как очакват да се представят в бъдеще. Но и след публикуването на новата порция корпоративни отчети Wall Street очаква този сезон на отчетите да е вял.

До момента 66% от компаниите от състава на S&P 500 са обявили резултатите си за четвъртото тримесечие. От тях близо 70% са надминали очакванията на анализаторите, показват данни на FactSet. Делът на компаниите, които надминават очакванията, е под средното тригодишно равнище от 79%, съобщава The Earning Scout.  

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица са се увеличили с 13 хил. до 196 хил., което е над очакванията и е в контраст с данните за работните места напоследък, които показаха, че трудовият пазар остава упорито нажежен.

Доходността по държавните облигации се понижи след публикуването на данните, тъй като анализаторите очакват, че трудовият пазар може да се охлади достатъчно, за да започне Фед да забавя още кампанията си по повишаване на лихвите.

Доходността по 10-годишните облигации е надолу до 3,607%, а тази по 30-годишните ДЦК се понижава до 3,657%.

Въпреки спада в сряда основните индекси отвъд Океана се представят силно от началото на годината. Но пазарни наблюдатели предупреждават, че ралито през 2023 г. ще зависи от следващите стъпки на Федералния резерв за паричната политика. По-рано тази седмица председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че инфлацията се успокоява, но лихвите може да продължат да растат.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижава с 0,52% до 102,87 пункта. Еврото е нагоре с 0,53% до 1,077 долара, а паундът прибавя 0,83% до 1,217 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,36% до 130,88 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава, след като петролните резерви в САЩ достигнаха най-високото си ниво от месеци и заради признаците, че Федералният резерв може да продължи да повишава лихвите.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 54 цента до 84,54 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 60 цента до 77,87 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпват с над 5% от началото на тази седмица.

Американските фючърси върху златото поскъпват с 0,1% до 1881 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,35 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още